Nyheter

Övergreppsskandal i Chile växer

Utredningen om sexuella övergrepp inom katolska kyrkan i Chile växer allt eftersom nya offer träder fram. Totalt utreds nu 167 personer inom kyrkan för att ha begått eller försökt mörka sexuella övergrepp mot barn sedan 1960. De som anklagas är både präster och lekmän.(TT)
Publicerad 1 september 2018

Utredningen om sexuella övergrepp inom katolska kyrkan i Chile växer allt eftersom nya offer träder fram.

Totalt utreds nu 167 personer inom kyrkan för att ha begått eller försökt mörka sexuella övergrepp mot barn sedan 1960. De som anklagas är både präster och lekmän.

I utredningen återfinns landets högst uppsatte katolska företrädare, Santiagos ärkebiskop Ricardo Ezzati, som anklagas för att ha hjälpt till att mörka övergrepp i sitt stift.

Som en reaktion på chilenarnas avsky inför det som uppdagats undersöker myndigheterna möjligheten att dra tillbaka Italienfödde Ezzatis medborgarskap. En opinionsundersökning visar att 96 procent av befolkningen tror att kyrkan systematiskt skyddar präster som begått övergrepp.

Påve Franciskus har redan flera gånger bett om ursäkt å kyrkans vägnar, och erkänt att man misslyckats med att "lyssna och reagera".

I maj kallade påven över 30 av Chiles biskopar till Rom, där de kollektivt erbjöd sig att avgå efter skandalen. Påven godkände i juni fem biskopars avskedsansökningar. Tidigare har flera präster avskedats.

TT