Annons
Nyheter

Nationalistisk marsch drog 200 000 i Polen

Runt 200 000 personer deltog i marschen på 100-årsdagen av Polens återupprättade självständighet. I den nationalistiska manifestationen deltog såväl Polens EU-skeptiska ledare som intern och extern extremhöger. Polens regering har haft uppenbara problem i att hantera årets 11 november.(TT)
Publicerad 11 november 2018

Polens regering har haft uppenbara problem i att hantera årets 11 november. Det är givet att delta i självständighetsfirandet, samtidigt som det styrande partiet PIS (Lag och rättvisa) redan är hårt kritiserat för att locka stöd från hårdföra grupperingar med rasistisk och fascistisk prägel.

I den större avdelningen av söndagens marschtåg genom Warszawa syntes fascistiska fanor, banderoller och symboler. Den inhemska extremiströrelsen ONR gick med sina gröna flaggor bredvid medlemmar från fascistiska Forza Nouova från Italien. Många av högerextremisterna gick med rånarluvor. Detta trots att premiärminister Mateusz Morawiecki hade sagt att inga extremistiska yttringar skulle tillåtas.

Annons

"Stolthet, stolthet"

Någon bit ifrån marscherade en andra del av manifestationen framförda av president Andrzej Duda och Jaroslaw Kaczynski som leder det högerkonservativa regeringspartiet PIS.

””

Från marschen hördes slagord som "Väck med EU" och "Stolthet, stolthet, nationell stolthet" samt "Polen bör vara nationellt, inte rött eller regnbågsfärgat" syftande på Sovjetunionens respektive gayrörelsens flaggor.

Alla ska med

Den årliga Marsz Niepodleglosci (självständighetsmarschen) har utvecklats till manifestationer för den europeiska extremhögern.

Efter hårda överläggningar in i det sista meddelade regeringen att det ändå skulle bli ett enda firande, och inte flera separata, inkluderat extremisternas arrangemang.

””

EU-toppen Donald Tusk, som är polack, var den enda höga företrädaren från Bryssel på plats i Warszawa. I ett tal i lördags kallade den permanente rådsordföranden det nationalkonservativa regeringspartiet för "moderna bolsjeviker" som måste bekämpas.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons