Annons
Nyheter

Presidenten efter elevkidnappning: Extremism

Kameruns 85-årige president Paul Biya svors in på tisdagen, bara en dag efter att 79 skolelever kidnappats i staden Bamenda i västra Kamerun.(TT)
Publicerad 6 november 2018

Kameruns 85-årige president Paul Biya svors in på tisdagen, bara en dag efter att 79 skolelever kidnappats i staden Bamenda i västra Kamerun.

I sitt installationstal nämnde han inte specifikt händelsen men tog upp vad han beskrev som "frustration" hos invånarna i den nordvästra regionen, där kidnappningen skedde.

Annons

Biya ställde en retorisk fråga och fördömde sedan "extremism som leder till skräck och förstörelse" och uppmanade sedan dem som radikaliserats att lägga ner sina vapen.

Engelskspråkiga separatister anklagas för att ligga bakom kidnappningarna, men en separatistledare förnekar inblandning och skyller i stället på regeringssoldater. Kamerun är delat i fransk- respektive engelsktalande delar. Av 22 miljoner invånare är ungefär en femtedel engelsktalande.

Presidenten, som styrt landet i 35 år, sade också att han skulle fortsätta driva frågan om decentralisering i landet för att just motverka frustration som uppkommit i engelskspråkiga regioner.

I en overifierad video som uppges visa de kidnappade eleverna, syns personer som påstår sig vara kidnapparna säga att de släpper barnen först när de uppnått sitt mål.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons