Annons
Nyheter

Rekordstort havsskyddsområde stoppas

Den marina skyddszonen i Södra ishavet var tänkt att bli världens största - fem gånger så stor som Tyskland. Men planen sköts i sank, då organisationen som ansvarar för att skydda området misslyckats med att komma överens.(TT)
Publicerad 3 november 2018

Den marina skyddszonen i Södra ishavet var tänkt att bli världens största - fem gånger så stor som Tyskland. Men planen sköts i sank, då organisationen som ansvarar för att skydda området misslyckats med att komma överens.

Medlemsstaterna i Kommissionen för bevarande av marina levande tillgångar i Antarktis (CCAMLR) skulle ha fattat beslutet om den rekordstora skyddszonen vid sitt årliga möte i fredags. Det föreslagna skyddet skulle ha inneburit fiskeförbud i ett stort område i Weddellhavet, en del av Södra ishavet. Organisationens beslut måste fattas med konsensus bland de 24 medlemsländerna och EU. Nu anklagar miljöorganisationer Ryssland, Kina och Norge för att ha satt käppar i hjulet.

Annons

Antarktis är hem för pingviner, sälar, valar och flera ovanliga fiskarter. Tidigare i år har ytterligare två marina skyddszoner i närheten stoppats.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons