Annons
Nyheter

Rysslands tidsfrist ute - sanktioner på väg

USA förbereder ett andra steg med sanktioner mot Ryssland. Beskedet kommer sedan regeringen i Moskva inte har samarbetat efter anklagelser om att landet brutit mot en amerikansk lag om användning av kemiska och biologiska vapen.(TT)
Publicerad 7 november 2018

En första omgång sanktioner infördes i början av augusti med anledning av mordförsöket med nervgiftet Novitjok i brittiska Salisbury. Åtgärden slog bland annat mot handel av livsmedel och jordbruksprodukter samt mot vissa varor som kan användas inom rysk försvarsindustri.

Lagen slår fast att det amerikanska utrikesdepartementet måste införa en andra omgång sanktioner tre månader sedan det misstänkta brottet konstaterats - om inte det utpekade landet har bevisat att det har vidtagit åtgärder som att exempelvis bjuda in utländska observatörer.

Annons

Tidsfrist över

Nu har tiden gått ut, och Ryssland har alltså inte tillmötesgått kraven från USA:s regering.

””

USA och Storbritannien anklagar Ryssland för att ligga bakom förgiftningen av den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter i Salisbury i början av mars. Skripal och dottern överlevde, men en tredje person avled sedan hon kommit i kontakt med nervgiftet. Ryssland nekar till anklagelserna.

Flera möjliga åtgärder

Kreditvärderingsföretaget Standard & Poor's tror att sanktionerna kan handla om tre av följande alternativ: att begränsa importen av rysk olja, stoppa exporten av amerikansk teknologi och mat, begränsa Rysslands tillgång till internationella finansiella marknader, förbjuda amerikanska banker att ge lån till Rysslands regering, ytterligare minska de diplomatiska relationerna och begränsa Rysslands statliga flygbolag Aeroflots trafik i USA.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons