Annons
Nyheter

Slovakien vill minska EU:s makt

EU-kommissionen och den tysk-franska duon är alltför mäktiga, säger Slovakiens premiärminister Robert Fico, som nu tar över EU:s ordförandeklubba.(TT)
Publicerad 1 juli 2016
””

Omedelbart efter den brittiska folkomröstningen sammanstrålade utrikesministrarna från EU:s sex grundarländer och ett par dagar tidigare hade Tyskland, Frankrike och Italien möte.

I september har Slovakien bjudit in till ett toppmöte utan den brittiske premiärministern, om EU:s framtid efter brexit. De så kallade Visegradländerna - Slovakien, Tjeckien, Ungern och Polen - vill minska EU-kommissionens makt och ta tillbaka befogenheter från EU.

Annons

Tidigare i veckan skrev de i ett uttalande: "Nationella parlament måste bli tillfrågade. EU:s institutioner måste hålla sig till sina uppgifter och inom sina mandat."

Udden är riktad mot EU-kommissionen, som har föreslagit ett permanent flyktingkvotsystem där EU-länderna kan bötfällas om de nekar att ta emot flyktingar. Visegradländerna röstade mot ett tillfälligt kvotsystem för 160 000 flyktingar som en majoritet av EU-länderna enades om i fjol.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons