Annons
Nyheter

Smugglade ut Auschwitzritningar

Kai Diekmann, chefredaktör för den tyska tidningen Bild, har smugglat ut originalritningar för Auschwitz ur Tyskland, rapporterar Süddeutsche Zeitung. Operationen, som genomfördes mot myndigheternas vilja, skedde med hjälp av Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.(TT)
Publicerad 6 juli 2016

Det var 2009 som Bild kom över ritningar över det nazistiska koncentrationslägret, som publicerades i tidningen. Skisserna, undertecknade av SS-chefen Heinrich Himmler, hade anförskaffats på svarta marknaden för en till dags dato okänd summa.

Tyska myndigheter bedömde att dokumenten var autentiska och kontaktade förlaget Springer, som äger Bild. Man kom då överens om att riksarkivet Bundesarchiv skulle ta över ritningarna efter att tidningen var färdig med dem, hävdar man. Kai Diekmann tycks dock inte ha varit införstådd med planerna - i stället gav han dokumenten till Benjamin Netanyahu under hans besök i Berlin, skriver Süddeutsche Zeitung (SZ), med hänvisning till den hebreiskspråkiga nättidningen Spitz.

””
Annons

Resten är historia - Netanyahu dök upp i Springerhuset, tog emot dokumenten och tog med dem tillbaka till Israel. I dag finns de att beskåda på ett förintelsemuseum i Jerusalem.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons