Annons
Nyheter

Obama: "Det här är inte vi"

Demonstrationerna mot polisens våld mot svarta amerikaner fortsätter runt om i USA, efter dådet i Dallas där fem poliser dödades. Men president Barack Obama betonar att det trots allt finns mer som förenar som än skiljer det amerikanska folket.(TT)
Publicerad 9 juli 2016
””
””

Atlanta, Georgia, Houston, San Fransisco och vid Vita huset i Washington. Det är några av platserna där protester fortsatt mot polisbrutalitet mot svarta - en fråga som åter blossat upp efter att två svarta män dödats av poliser.

Inte skygga

Annons

Demonstrationen i Atlanta samlade tusentals människor och beskrivs av stadens borgmästare som fredlig, dock har elva personer gripits. I Phoenix användes tårgas mot protesterande som kastade sten mot polisen. Sex personer har skadats och tre gripits i staden.

Företrädare för medborgarrättsrörelsen "Black lives matter" fördömde polismorden i Dallas men uppmanade till att inte ställa in helgens planerade marscher.

Vid en bönestund för de drabbade uppmanade Dallas borgmästaren Mike Rawlings alla amerikaner att göra mer för att läka de sår som rasmotsättningarna skapat.

””
””

En ensamvarg

Samtidigt har fler detaljer dykt upp om den 25-årige gärningsmannen Micah Johnson, som ensam tros ligga bakom skjutningen i Dallas där fem poliser dödades och nio personer skadades. Polisen beskriver honom som en ensamvarg som inte dömts för några tidigare brott. Han har tidigare tjänstgjort i Afghanistan, enligt det amerikanska försvaret.

Myndigheterna har inte hittat några kopplingar mellan Johnson och några kända terrororganisationer men på Facebook har han visat sympatier med grupper som New Black Panther Party (NBPP) och Nation of Islam. Dessa är kända för starka anti-vita och antisemitiska åsikter och har listats som "hatgrupper" av organisationen Southern Poverty Law Center (SPLC), som specialiserat sig på att bevaka hatgrupper och extremister i USA.

"Vita poliser"

Efter dådet barrikaderade sig Johnson i ett garage. Sedan han pratat med polisens förhandlare, men vägrat samarbeta, dödades 25-åringen med hjälp av polisens bombrobot, som detonerade en sprängladdning.

””

Polisen har hittat material för bombtillverkning i Johnsons bostad. Man har även hittat en skottsäker väst, vapen och ammunition. Tre personer har gripits av polisen och de utreder nu om någon hjälpte gärningsmannen under attacken.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons