Annons
Nyheter

SS-vakt i tårar vid Förintelserättegång

En före detta SS-vakt som åtalats för sin inblandning i Förintelsen har hörts i domstol, i en av de sista rättegångarna i sitt slag. Han grät när vittnesmål från överlevare lästes upp, men förnekar brott.(TT)
Publicerad 13 november 2018

Mellan juni 1942 och september 1944 var den nu 94-årige Johann Rehbogen vakt i koncentrationslägret Stutthof drygt tre mil från nuvarande Gdansk i Polen. Han har åtalats för medhjälp till mordet på flera hundra av lägrets fångar, varav många var judar och offer i Förintelsen.

Rehbogen, en frånskild trebarnsfar och pensionerad landskapsarkitekt i delstaten Nordrhein-Westfalen, fällde tårar när vittnesmål från Förintelseöverlevare lästes upp under rättegångens inledning i Münster. Men han förnekar brott.

””
Annons

Eftersom Johann Rehbogen var under 21 år när brotten begicks sker rättegången i en ungdomsdomstol. Han riskerar i teorin upp till 15 års fängelse om han fälls. Men med tanke på hans ålder och möjligheter att överklaga är det tveksamt om han någonsin kommer att avtjäna sitt eventuella straff.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons