Annons
Nyheter

Strider vid presidentpalatset i Juba

Flera människor har dödats i strider nära presidentpalatset i Sydsudans huvudstad Juba, och våldet spred sig sedan till andra platser i staden. En medarbetare på mediebolaget al-Jazira såg döda soldater ligga på en gräsmatta alldeles invid byggnadskomplexet.(TT)
Publicerad 9 juli 2016

Både presidenten Salva Kiir och hans vicepresident - rebelledaren och rivalen Riek Machar - befann sig inne i presidentpalatset när eldgivningen startade på fredagen, bara några få timmar innan det krigshärjade landets femårsdag inleddes.

Enligt al-Jazira har ingen tagit på sig skulden för angreppen, som enligt mediebolagets medarbetare John Hendren pågick under lång tid.

””
Annons

Sydsudan har ställt in allt femårsfirande för att spara pengar, men våldsutbrottet är ännu en påminnelse om att inbördeskriget, som plågat Sydsudan sedan 2013, fortsätter.

Kriget startade sedan Kiir sparkat hela regeringen inklusive vicepresidenten Riek Machar. Den senare har därefter återinsatts som vicepresident, men trots flera överenskommelser om vapenvila har våldsamheterna fortsatt.

I torsdags dödades fem soldater när strider bröt ut vid en vägspärr i Juba mellan styrkor som är trogna Machar och de som är lojala med Kiir. Såväl presidenten som vicepresidenten har fördömt händelsen och manat till lugn.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons