Annons
Nyheter

Sydkorea investerar i järnvägar i Nordkorea

Sydkorea har öronmärkt 295,1 miljarder won, närmare 2,4 miljarder kronor, för att bygga nya järnvägar och vägar i Nordkorea, uppger en sydkoreansk företrädare.(TT)
Publicerad 8 november 2018

De tidigare dödsfiendernas ledare Moon Jae-In och Kim Jong-Un kom vid sina möten tidigare i år överens om att koppla ihop järnvägar och vägar som varit stängda sedan Koreakriget, ytterligare ett steg i de förbättrade relationerna mellan länderna. Sydkorea erbjöd sig i samband med det att hjälpa Nord att rusta upp landets eftersatta transportinfrastruktur.

Den största delen av de sydkoreanska investeringarna, 186,4 miljarder won, görs utan krav på återbetalning medan 108,7 miljarder won ges i form av lån, uppger en företrädare för Sydkoreas återföreningsdepartement.

Annons

Moon Jae-In och Kim Jong-Un har träffats vid tre tillfällen i år och planerar ytterligare ett möte i Seoul. Närmandet mellan grannländerna går betydligt fortare än det mellan Nordkorea och den övriga omvärlden. Planerade samtal mellan USA:s utrikesminister Mike Pompeo och den nordkoreanska toppolitikern Kim Yong-Chol har skjutits upp.

Tanken var att de skulle ha fortsatt att diskutera Nordkoreas kärnvapenprogram. Vid ett historiskt möte i juni undertecknande Kim Jong-Un och Donald Trump ett vagt formulerat avtal om kärnvapennedrustning. Men sedan dess har det inte hänt mycket.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons