Annons
Nyheter

Gisslan delades upp före massakern

Minst 22 personer mördades i gisslandramat på en restaurang i Dhaka - ett av de värsta terrorattentaten i Bangladeshs historia. - De tvingade människorna att ställa sig på rad. . . sedan släckte de ljuset och stängde av övervakningskamerorna, berättar en av dem som lyckades fly blodbadet.(TT)
Publicerad 3 juli 2016

Restaurangen Holey Artisan Bakery i centrala Dhaka är en populär mötesplats för utlänningar som bor i staden. Den har betraktats som en säker oas i den oroliga huvudstaden. Fram till i fredags kväll.

Kocken Diego Rossini lyckades fly till en intilliggande byggnad när män beväpnade med automatvapen och självmordsvästar stormade in i restaurangen och skanderade "Allahu akbar" (Gud är större).

””
Annons

En bangladeshisk man som befann sig på restaurangen tillsammans med sin dotter berättar att utlänningarna fördes upp på övervåningen medan bangladeshierna placerades runt ett bord.

Bangladeshiernas liv skonades.

Minst 22 mördades

När säkerhetsstyrkor slog till mot restaurangen tidigt på lördagsmorgonen hittade de 20 mördade människor. Enligt den bangladeshiska armén ska de ha huggits ihjäl av attentatsmännen. De flesta av dödsoffren var från Italien och Japan. Ett av offren var amerikansk medborgare. Två poliser mördades också av gisslantagarna.

En amerikansk regeringskälla uppger för Reuters att terrorexperter nu misstänker att IS ligger bakom attacken.

Tar på sig dåd

Terrorgruppen IS har tagit på sig dådet och publicerade under gisslantagandet bilder på döda människor som sägs vara tagna i lokalerna, men äktheten har ännu inte bekräftats. IS har också via ett av sina propagandaorgan publicerat bilder på vad som påstås vara flera av de terrorister som genomförde dådet, enligt organisationen Site, som övervakar extremistgruppers aktivitet på nätet. Männen poserar med automatvapen och framför en likadan flagga som IS brukar förknippas med.

Den bangladeshiska regeringen har däremot hävdat att IS inte är aktivt i landet och säger i stället att det rör sig om inhemsk terrorism. Bangladesh har den senaste tiden drabbats av en serie mord där sekulära bloggare, aktivister inom hbtq-rörelsen och ledare för religiösa minoriteter huggits ihjäl.

"al-Qaidas signatur"

””

Han tillägger att det dock fortfarande är oklart vilken grupp som ligger bakom dådet, och det finns en möjlighet att vissa av gärningsmännen sympatiserar med IS och vissa med al-Qaida.

””
Annons

Även Stig Toft Madsen, forskare vid Nordiska institutet för Asienstudier på Köpenhamns universitet, nämner al-Qaida som möjlig organisation bakom attentatet.

””

Bangladesh har utlyst en två dagar lång landssorg efter massakern.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons