Annons
Nyheter

Tio dueller att följa i USA-valet

Mycket står på spel när USA går till val. Ska Demokraterna kunna ta över någon av kongressens båda kammare eller ska Republikanerna utöka sin majoritet? Här är några viktiga dueller att hålla koll på när amerikanerna röstar. Ted Cruz mot Beto O'Rourke(TT)
Publicerad 6 november 2018

Ted Cruz mot Beto O'Rourke

En av de mest uppmärksammade valstriderna avgörs i Texas, där senator Ted Cruz (R) försvarar sin plats i senaten mot utmanaren Beto O'Rourke (D). Cruz är fortfarande favorit i den utpräglat republikanska delstaten men O'Rourke har med sin entusiasm och karisma visat sig vara en överraskande stark motståndare. I en av de senaste mätningarna leder Cruz med runt 50 procent mot 47 för O'Rourke, med en felmarginal på 3,7 procent. Om Beto-effekten lyfter honom in i senaten är det en skräll och en stor framgång för Demokraterna.

Annons

Marsha Blackburn mot Phil Bredesen

I Tennessee siktar republikanen Marsha Blackburn på att bli delstatens första kvinnliga senator. Blackburn, som är en hängiven Trumpanhängare, har fått stöd av presidenten i sin kampanj mot demokraten Phil Bredesen. Tennessee räknades tidigare till de delstater där Demokraterna ansågs ha en chans att ta över senatsposten, och Bredesen hade i september en knapp ledning. i de senaste mätningarna leder dock Blackburn med runt 50 procent mot 44 för Bredesen.

Andrew Gillum mot Ron DeSantis

I folkrika Florida står guvernörsstriden mellan två ytterligheter: vänsterradikale Andrew Gillum (D) och Trumpanhängaren Ron DeSantis (R). President Trump har engagerat sig hårt i duellen och har bland annat kallat Gillum, borgmästare i Talahasse, för tjuv. Gillum har chans att bli Floridas förste svarte guvernör och i den senaste sammanräkningen från Real Clear Politics leder han med drygt 49 procent mot DeSantis 45, med en felmarginal på runt tre procentenheter.

Martha McSally mot Kyrsten Sinema

Arizona kommer att få sin första kvinnliga senator oavsett vem som vinner. Två kvinnor slåss om avgående Jeff Flakes (R) plats i senaten, Martha McSally (R) och Kyrsten Sinema (D). Det är i Arizona som Demokraterna ser ut att ha en av sina bättre chanser att ta över en senatsplats från Republikanerna. I Real Clear Politics senaste sammanräkning leder demokraten Sinema mycket knappt, men ledningen ligger inom felmarginalen.

Stacey Abrams mot Brian Kemp

I Georgia utkämpas en bitter strid om guvernörsposten mellan Stacey Abrams (D) och Brian Kemp (R). Stacey Abrams har bäst chans att bli USA:s första svarta kvinnliga guvernör om hon lyckas mobilisera svarta väljare, och hon har satsat hårt på att få fler att registrera sig för att rösta. Demokraterna anklagar Kemp, som i egenskap av delstatssekreterare har ansvar för vallagarna, för att försöka hindra tiotusentals svarta från att delta i valet. Kemp har i sin tur inlett en utredning efter att ha anklagat Demokraterna för att ha försökt göra dataintrång i systemen för registrering av väljare. Opinionsläget är jämnt, med en knapp övervikt för Kemp. Men det finns en överhängande risk att ingen av dem får de 50 procent som krävs för att bli vald i Georgia. Anledningen är den libertarianske kandidaten Ted Metz. I så fall blir det en andra valomgång den 4 december.

Josh Hawley mot Claire McCaskill

I Missouri kämpar demokraten Claire McCaskill för att försvara den senatsplats hon haft sedan 2006. I delstaten, där Donald Trump vann 2016, möter hon starkt motstånd från utmanaren Josh Hawley (R). Trump har personligen kampanjat för Hawley som han kallat en stigande stjärna inom Republikanerna. McCaskill har i senaten valt en pragmatisk hållning gentemot presidentens politik, och det är oklart om det hjälpt eller stjälpt henne. I oktober låg Hawley i ledning i en del mätningar, men under den senaste tiden har det varit dött lopp.

Annons

Heidi Heitkamp mot Kevin Cramer

I North Dakota kämpar demokraten Heidi Heitkamp för sin politiska överlevnad. Hon försöker försvara sin senatsplats mot den republikanske utmanaren Kevin Cramer men ligger hopplöst långt efter i opinionsmätningarna, runt tio procentenheter. Men Demokraterna pekar på att många hade räknat ut henne för sex år sedan, då hon också låg under tio procentenheter, men kom ikapp och vann senatsplatsen med en knapp marginal.

Joe Donnelly mot Mike Braun

Delstaten Indiana ses av Republikanerna som en av deras bästa chanser att utöka sin knappa majoritet i senaten. Demokraten Joe Donnelly kämpar för att behålla sin plats mot utmanaren Mike Braun (R). Donald Trump vann över Hillary Clinton i Indiana med stor marginal i presidentvalet 2016 och Donnelly har i valkampen försökt profilera sig som en samarbetspolitiker som har röstat för Trumps linje i många frågor. I Real Clear Politics senaste sammanräkning är det dött lopp mellan Donnelly och Braun.

Bill Nelson mot Rick Scott

Florida är ytterligare en delstat där Demokraternas senatsplats är i farozonen. Bill Nelson (D) har suttit i senaten sedan 2001 men hotas av den populäre avgående guvernören Rick Scott (R). Donald Trump tog hem Florida i presidentvalet 2016 och Demokraterna pressas nu att klamra sig fast vid senatsposten. Kampanjen i Florida har pekats ut som en av de mest kostsamma, där Scott har lagt miljoner av egna pengar på annonser. I senaste mätningarna har Nelson en liten ledning, men inom felmarginalen.

Bob Menendez mot Bob Hugin

I delstaten New Jersey såg republikanen Bob Hugin ett tag ut att kunna överta sittande demokraten Bob Menendez plats i senaten. Menendez popularitet var dalande sedan han friats i en korruptionsrättegång men fått en reprimand från senatens etikutskott för att han gynnat en av sina donatorer, något som Hugin påmint väljarna om i mängder av annonser. Men i takt med att valet närmar sig har Menendez stöd ökat, möjligen beroende på att väljarna i den traditionellt demokratiska delstaten inte vill se Republikanerna öka sin majoritet i senaten.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons