Annons
Nyheter

Trend även i ordbok: lyxigt och kort

Hört talas om glamping? Det står för lyxcamping, med alla bekvämligheter, och har just hittat in i den klassiska ordboken Oxford English Dictionary (OED). Egentligen är det en förkortning av "glamorous camping".(TT)
Publicerad 7 juli 2016

Hört talas om glamping? Det står för lyxcamping, med alla bekvämligheter, och har just hittat in i den klassiska ordboken Oxford English Dictionary (OED). Egentligen är det en förkortning av "glamorous camping".

Å andra sidan kan det påminna om hur det gick till när "jorts" togs upp för ett par år sedan: en korsning mellan jeans och shorts. Hur långlivat blir det ordet?

Annons

Initialförkortningar är nog mest rätt i tiden, inte minst sådana som används i korta budskap via sms och sociala medier för att med några bokstäver återge en hel mening. När OED:s nya upplaga kommer ut i höst finns en rad nya engelska exempel med.

En annan favorit har ordboksredaktörerna hittat i Australien. "Budgie smugglers" är vad somliga "down under" kallar tajta badbyxor. Om inte annat kan det väcka en animerad diskussion om vad "budgies" egentligen betyder. Det finns många möjligheter, på en skala från undulater till gamla leksaksbilar av ett nostalgiomsusat märke.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons