Annons
Nyheter

Kalifornienbränder: Kändistäta Malibu utryms

Den kändistäta staden Malibu evakueras på grund en av de tre enorma bränder som plågar Kalifornien. Fem personer har dött och 150 000 tvingats lämna sina hem.(TT)
Publicerad 9 november 2018

De omkring 26 000 invånarna i Paradise, en bergsstad i norra Kalifornien, fick fly hals över huvud då elden drog in, underblåst av torka och hårda vindar.

Branden har slukat bostadsområden, sjukhus och skolor. Myndigheterna beskriver Paradise som totalförstörd. Runt 2 000 byggnader befaras ha gått åt.

””
Annons

Orsaken till branden, som bröt ut på torsdagsmorgonen lokal tid, är inte klarlagd. Det varma och torra vädret bidrog till den snabba spridningen.

"Dra, stick i väg"

Cirka 80 mil söderut rasar lågorna runt kuststaden Malibu. På fredagen beordrade myndigheterna obligatorisk evakuering av staden, där många skådespelare och andra kändisar bor.

””

Stjärnor som Leonardo DiCaprio, Jack Nicholson, Jennifer Aniston, Halle Berry, Charlize Theron och Brad Pitt har bostäder i Malibu, som hyser runt 13 000 invånare.

Den Oscarsbelönade mexikanske filmregissören Guillermo del Toro Gómez skrev på Twitter att hans museum med minnessaker från skräckfilmens historia ligger i eldens väg.

En tredje brand breder ut sig Ventura County, granne med Los Angeles County, där över 800 000 bor.

Spreds snabbt

Minst fem människor har omkommit i norra Kalifornien när de försökt fly lågorna, skriver ABC News. De döda hittades i utbrända fordon. Tiotals personer är rapporterade som saknade.

Enligt uppgifter i lokala medier spreds branden i norra Kalifornien inledningsvis i en fart av 56 kilometer i timmen. Myndigheterna uppger att människor har lämnat sina fordon på vägarna och flytt till fots, bärande sina barn och husdjur.

Gina Oviedo berättar för San Francisco Chronicle om hur lågorna i Paradise slukade bostäder, orsakade explosioner och fick elledningar att falla ned.

””
Annons

Tappade det

Tanah Clunies-Ross vaknade av ljudet av något som slog mot taket.

””

Omfattningen av katastrofen väntas inte stå klar på flera dagar, enligt Kaliforniens brandskyddsdepartement, eftersom myndigheterna ännu inte har kunnat ta sig in i det hela de eldhärjade områdena.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs en felaktig hastighet vad gäller brandens framfart.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons