Annons
Nyheter

Tusentals över gränsen till Colombia

Tusentals venezuelaner har tagit sig över till grannlandet Colombia, sedan myndigheterna i Venezuela tillfälligt öppnat gränsen för att människor ska kunna handla mat och medicin i grannlandet, rapporterar BBC.(TT)
Publicerad 10 juli 2016

Gränsen ska nu hållas öppen i tolv timmar och redan efter de första timmarna ska omkring 16 000 människor ha tagit sig över från San Antonio del Tachira i Venezuela till Cucuta i Colombia, enligt BBC:s korrespondent - som också rapporterar att varuhusen i Curcuta snabbt fyllts med shoppande venezuelaner.

””

Fullastade kastar

Annons

I förra veckan forcerades gränsstationen i San Antonio av omkring 500 venezuelanska kvinnor som tog sig in i grannlandet på jakt efter mat. Några timmar senare återvände kvinnorna med kassar fulla med varor och sjungandes den venezuelanska nationalsången.

Gränsen stängdes i augusti förra året för att "stoppa utsmugglingen av venezuelanska varor". Specialstillstånd har krävts och regeln har varit att endast sjuka i behov av vård, studenter och vissa arbetare ska tillåtas ta sig över till grannlandet.

Beslutet i augusti har lett till frostiga diplomatiska relationer mellan Venezuela och Colombia.

"Ekonomiskt vanstyre"

Venezuela brottas med djupgående ekonomiska problem, som har förvärrats av fallande oljepriser. Krisen har lett till varubrist och en våg av plundringar.

En stor andel venezuelaner anser att landets socialistiska president Nicolás Maduro håller på att köra det sydamerikanska landet i botten genom ekonomiskt vanstyre och oppositionen driver på för att försöka få till stånd en folkomröstning om att avsätta honom.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons