GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tyskland mildrar reklamförbud kring abort

Den tyska regeringskoalitionen har enats om att ändra en lag från nazisttiden som förbjuder läkare att göra reklam för abort. Förra året dömdes gynekologen Kristina Hänel till drygt 60 000 kronor i böter för att ha publicerat information om tjänster kring abort på sin hemsida.(TT)
Publicerad 29 januari 2019

Den tyska regeringskoalitionen har enats om att ändra en lag från nazisttiden som förbjuder läkare att göra reklam för abort.

Förra året dömdes gynekologen Kristina Hänel till drygt 60 000 kronor i böter för att ha publicerat information om tjänster kring abort på sin hemsida. Domen väckte starka reaktioner och en livlig intern debatt hos regeringspartierna.

Socialdemokratiska SPD ville helt slopa paragraf 219a i lagen som går tillbaka till 1933, kort efter att Adolf Hitler kom till makten. Men det har mött motstånd från den konservativa regeringspartnern CDU.

I stället har regeringskoalitionen enats om en kompromiss som innebär att läkare och sjukhus får informera om att de utför aborter, men inte göra reklam.

Kompromissen kritiseras av vänsterpartiet Die Linke och miljöpartiet De gröna.

TT