Annons
Nyheter

Uppmärksammad rörelse lugnar

Fem poliser skjuts ihjäl mitt under en växande proteströrelse mot polisbrutalitet i USA - en situation som skulle kunna leda till mer våldsamheter. Men presidentens besök i Dallas och "Black lives matter"-rörelsen kan ha en lugnande inverkan under det som kallats landets andra medborgarrättsrörelse.(TT)
Publicerad 9 juli 2016
””

Efter att två män skjutits ihjäl av polis i början av juli har protesterna mot polisvåld mot svarta återigen blossat upp i USA. Enligt polisen ska dödsfallen ha varit 25-årige Micah Johnsons motiv för masskjutningen i Dallas i går. Dag Blanck tror att händelserna kommer att få presidenten att fokusera mer på vissa problemområden.

””

Mer oorganiserat

Annons

Den senaste tidens protester i USA har av vissa kallats den andra medborgarrättsrörelsen. Många har samlats under parollen "Black lives matter" (svarta liv spelar roll) och Dag Blanck tror att rörelsen kan ha en enande och lugnande effekt. Men rörelsen skiljer sig mycket från medborgarrättsrörelsen under 1950- och 60-talen.

””

Förra medborgarrättsrörelsen resulterade i att många av de formella hindren för svartas deltagande i det amerikanska samhället försvann.

””

Marginella pantrar

Gärningsmannen i Dallas har på nätet visat sympatier för olika grupper kända för sina anti-vita och antisemitiska åsikter, som New Black Panther Party (NBPP) och Nation of Islam. Men de är små rörelser med svagt stöd, enligt Blanck.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons