Annons
Nyheter

USA-varning om gay-förföljelsen i Tanzania

USA varnar sina medborgare i Tanzania och uppmanar dem till vaksamhet och försiktighet sedan myndigheterna i det östafrikanska landet uppmanat till förföljelse av hbtq-personer. I Tanzania är homosexualitet ett brott.(TT)
Publicerad 4 november 2018

I Tanzania är homosexualitet ett brott.

USA:s ambassad i Tanzania har i helgen lagt ut en varning där amerikaner i landet får rådet att gå igenom sina profiler på sociala medier och sina offentliga uppgifter på nätet.

Annons

I Tanzania är homosexualitet ett brott som kan ge upp till 30 års fängelse.

"Ta bort eller se till att skydda bilder och texter som kan kollidera med tanzaniska lagar som rör utövning av homosexualitet och i synnerhet sådant som rör sexuella aktiviteter".

"Dammsug sociala medier"

I varningen står det också att om man som amerikansk medborgare skulle frihetsberövas så ska man förvissa sig om att de tanzaniska myndigheterna informerar ambassaden om gripandet.

Tidigare i veckan uppmanade guvernören i regionen Dar es Salaam Paul Makonda allmänheten att rapportera in människor som misstänks vara homosexuella.

Dagen därpå meddelade Makonda att en särskilt kommitté hade inrättats för att dammsuga sociala medier för att få hjälp med att identifiera homosexuella och prostituerade via bilder och videor.

Greps vid hotellräd

Makonda har tidigare sagt att han förväntar sig kritik från länder men att han inte har för avsikt att ompröva sin inställning.

””

Attacker mot hbtq-personer har ökat sedan president John Magufuli kom till makten i Tanzania 2015, enligt aktivister i landet. I juni förra året uppmanade han exempelvis alla att fördöma homosexualitet. Och i oktober för drygt ett år sedan greps minst tolv personer i ett hotell i Dar es Salaam under en räd mot en sammankomst som enligt myndigheterna gick ut på att främja samkönade äktenskap.

Annons

TT

Annons
Annons
Annons
Annons