Annons
Nyheter

USA vill trappa ned turkisk-kurdisk konflikt

Den USA-ledda militäralliansen som bekämpar terrorrörelsen IS försöker få Turkiet och den USA-stödda kurdisk-arabiska SDF-alliansen att trappa ned konflikten mellan parterna. Turkiet har under fem dagar beskjutit kurdiska mål i norra Syrien.(TT)
Publicerad 1 november 2018

Den USA-ledda militäralliansen som bekämpar terrorrörelsen IS försöker få Turkiet och den USA-stödda kurdisk-arabiska SDF-alliansen att trappa ned konflikten mellan parterna.

Turkiet har under fem dagar beskjutit kurdiska mål i norra Syrien. Ankara har sagt att den kurdiska YPG-milisen, som ingår i SDF, ska förgöras. Turkiet förbereder nu en militärinsats i nordöstra Syrien. Granatbeskjutningen har besvarats av de syriska kurderna, som har avbrutit offensiven mot IS med anledning av angreppen.

Annons

"Vi har kommunicerat med både Turkiet och SDF för att trappa ned situationen", skriver den amerikanske översten Sean Ryan på Twitter.

USA:s utrikesdepartement har uttryckt oro över att Turkiet beskjuter YPG. Och på torsdagen diskuterade USA:s president Donald Trump situationen i Syrien med sin turkiske kollega Recep Tayyip Erdogan på telefon.

Turkiet likställer YPG med den terrorstämplade PKK-gerillan i Natolandet Turkiet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons