Annons
Nyheter

Utbrett sexuellt våld i Nordkorea

Poliser, vakter och även tågkonduktörer utsätter kvinnor i Nordkorea för sexuella övergrepp, enligt en ny rapport från Human Rights Watch (HRW). Alla med uniform är en potentiell förövare i det slutna landet. - Kvinnorna har ingen röst i landet, säger Brad Adams vid HRW.(TT)
Publicerad 1 november 2018

Yoon Su-Ryun togs på bar gärning när hon smugglade örtmediciner till Kina från Nordkorea. Hon lyckades fly från gränsvakterna, men efter att ha hållit sig gömd i sju månader stod hon inte längre ut och anmälde sig till polisen. I häktescellen våldtogs hon av en polis.

””

Även Goh Myun-Chul, som var högt uppsatt hos den hemliga polisen, berättar att han och hans kollegor brukade titta på tv på ett hotellrum i Pyongyang en gång i månaden och då välja sina favoritskådespelare, som de bad hotellpersonalen att hämta dit åt dem.

””
Annons

Tvingas acceptera

Rapporten bygger på intervjuer med drygt 100 nordkoreaner, varav omkring hälften lämnat landet efter 2011, varav åtta är före detta högt uppsatta statsanställda. Intervjuerna vittnar om en utbredd kultur där män tar sig rätten att begå övergrepp mot kvinnor.

””

Alla som bär någon slags uniform är skyddade av staten, och för att de helt enkelt är män. En grupp som pekas ut som extra utsatta är kvinnor som sedan slutat av 1990-talet börjat arbeta som försäljare för att försörja sina familjer. 21 kvinnor som intervjuats till rapporten vittnar om att de upplevt sexuellt våld av poliser eller andra på väg till eller under sitt arbete.

””

Uppmanar Sverige att agera

Nordkorea är långt ifrån någon "me too"-rörelse och saknar också skyddade boenden, stödgrupper för sexuellt utsatta och en skev bild av våldtäktsbegreppet - det krävs extremt våld i kombination med vaginal penetration för att det ska ses som ett brott. Många våldtagna kvinnor förkastas också av sina familjer, som skäms för dem.

Någon ljusning finns inte heller i sikte, snarare tvärtom.

””

TT: Vad hoppas ni med rapporten?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons