Nyheter

Val i Rwanda befäster Kagames makt

En stor del av platserna står på spel när rwandierna nu har röstat i parlamentsvalet. Den sittande presidenten Paul Kagame väntas stärka sitt grepp om makten ytterligare.(TT)
Publicerad 3 september 2018

Regeringspartiet FPR, som styrt landet i 24 år, konkurrerar tillsammans med en rad allierade partier och ett oppositionsparti om 53 av 80 mandat i parlamentet. Resterande 27 är reserverade för kvinnor, unga och funktionshindrade, och utses av särskilda råd och kommittéer.

Frank Habineza från Demokratiska gröna partiet - det enda verkligt oppositionella partiet - samlade blygsamma 0,45 procent av rösterna i presidentvalet i fjol. Han är ändå försiktigt positiv.

””

I nuläget kontrollerar FPR (Front patriotique rwandais) tillsammans med allierade partier samtliga av de 53 platser som står på spel i valet. Spärren för att få mandat måste ett parti få över fem procent av rösterna.

Vallokalerna stängde klockan 17 svensk tid och preliminära resultat började redovisas i rwandisk tv sen kväll.

Kagame har styrt landet sedan hans rebellarmé störtade den extremnationalistiska huturegim som 1994 satte igång det folkmord som resulterade i omkring 800 000 människors död. Presidenten respekteras av många för sin roll i att sätta stopp för våldet och för landets sedermera goda ekonomi - men är kritiserad för ett allt mer auktoritärt styre.

TT