Annons
Nyheter

Världens populister har vind i seglen

Världen över når karismatiska ledare som Donald Trump och Boris Johnson framgång genom att framställa sig som folkets företrädare. Forskare tror att populismen är här för att stanna. De är inte ett nytt fenomen.(TT)
Publicerad 3 juli 2016

De är inte ett nytt fenomen. Italien har haft Silvio Berlusconi, Thailand Thaksin Shinawatra och Slovakien Vladimír Mečiar. Latinamerika har sett en rad framgångsrika vänsterpopulister. Men populismen upplever ändå medvind just nu, säger Ann-Cathrine Jungar, statsvetare vid Södertörns högskola.

””

Jungar förklarar att krisen, effekterna av globaliseringen och olika politiska åtgärder har minskat förtroendet för etablerade partier.

””
Annons

Inte enbart dåligt

Den populäre frontfiguren för brexit-kampanjen, Boris Johnson, har gång på gång målat upp invandring som ett stort problem, precis som Republikanernas ledande kandidat till presidentposten i USA, Donald Trump.

””

Det avgörande är, enligt Jungar, att knyta människors frustration till en aktuell fråga. I Europa har det framför allt blivit invandring och EU. Ett annat populärt drag är att lobba för hårdare tag, som Filippinernas nye president Rodrigo Duterte, som gick till val på att återinföra dödsstraffet.

Enligt Cas Mudde, statsvetare vid Georgia-universitetet, är populism inte enbart dåligt. "Populism lyfter fram frågor som stora delar av befolkningen bryr sig om, men den politiska eliten vill undvika att diskutera", skriver han. Problemet, anser han, ligger i att ideologin inte accepterar andra åsikter. Han lyfter fram Ungerns Viktor Orbán och Venezuelas Hugo Chávez som exempel på ledare som använt populism för att undergräva demokratin.

Faktafel inget problem

Populister som blir påkomna med faktafel kommer ofta undan med det, vilket enligt Ann-Cathrine Jungar beror på att många av deras anhängare också misstror erkänd forskning.

””

Hon ger som exempel att många politiker lovordade euron, men sedan inte tog ansvar under krisen.

””

Hon tror att populismen är här för att stanna. I Europa har flera högerpopulistiska partier institutionaliserats och byggt upp effektiva organisationer.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons