Annons
Nyheter

Familj på nio personer dog i vattenmassorna

Det kraftiga oväder som de senaste dagarna har lamslagit Italien fortsätter att skörda offer. I utkanten av Palermo på Sicilien har nio personer ur samma familj hittats döda i ett översvämmat bostadshus, rapporterar den italienska nyhetsbyrån Ansa.(TT)
Publicerad 4 november 2018

Bland de nio familjemedlemmarna fanns ett spädbarn, en treåring och en femtonåring. De hittades tillsammans med övriga offer i sitt hus i Casteldaccia, strax söder om Palermo, som vattenfyllts då en närbelägen flod svämmade över sina bräddar.

””

Tre personer överlevde, två av dem tack vare att de gått ut för att köpa godis, en av dem genom att klättra upp i ett träd.

Annons

Drogs med i vattenmassor

Ytterligare en person, 44-årig man, omkom i översvämningarna i Vicari, sydöst om Palermo, då bilen han färdades i tillsammans med en annan man översköljdes av vatten från floden San Leonardo, enligt Ansa.

I en annan olycka omkom en man och en kvinna då deras bil drogs med i vattenmassorna i Agrigento, längre söderut på Sicilien.

Maria Wester, svensk mäklare som bott på Sicilien i tio år, säger att folk är vana vid häftiga regn och till exempel vet vilka vägar man ska undvika. Men hon har aldrig varit med om att det regnat så hårt och så länge som nu.

””

Sammanlagt har nu över 30 personer bekräftats döda i det kraftiga oväder med ihållande regn som drabbat Italien den senaste veckan. Vattnet och blåsten tros också ha orsakat materiella skador för miljarder kronor.

Myndigheterna besiktigar nu de större vägarna på ön.

Bråte och förödelse

Italienska Röda Korset skriver på Twitter att situationen är kritisk på flera platser och att hundratals frivilliga jobbar oavbrutet.

Italiens inrikesminister Matteo Salvini besökte på söndagen drabbade områden och lovade på Twitter att regeringen ska ge all hjälp man kan.

Bland de hårdast drabbade områdena är Sicilien i syd och Venedig och hamnstaden Genua med omnejd i nord. Den pittoreska fiskebyn Portofino utanför Genua är halvt avskuren från omvärlden sedan en väg kollapsat, vilket gör att den som vill ta sig dit eller därifrån är hänvisad till sjövägen.

Annons

Just vägen är det största problemet, säger en hotellanställd i staden till TT.

””

I närbelägna Rapallo har lyxbåtar spolats upp på land. Bilder publicerade av italienska medier visar bråte och förödelse längs hamnpromenaden i den annars så idylliska badorten.

Guvernören i Veneto, Luca Zaia, har jämfört ödeläggelsen i regionen runt Venedig med den efter en jordbävning.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons