Annons

Demokratin är under attack

Utvisningsdömda släpps fria. Klaner har sina egna regler och rättsprocesser. Poliser varnar brottsoffer för att vittna eftersom det kanske ändå inte leder någonstans. Vad är rösträtt, riksdag och lagbok värda om detta får fortsätta?
Ledare • Publicerad 1 november 2019
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.

Demokratin är vacker; med lika rösträtt och lojalitet med vad majoriteten beslutar om skapar den trygghet, frihet och rättvisa. Men tyvärr finns en del som hotar den. Här är några exempel:

Klaner breder ut sig. Försvarshögskolan varnade i färsk rapport för att klansamhällen är ett hot mot demokratin. I dessa finns en egen rättskipning dit viss vänder sig vid konflikter. ”Enkelt uttryckt kan man säga att klan är en ersättning, eller förstadiet, till staten”.

Annons

I Tyskland har polisen sett hur klaner regerar i sina områden som om de vore kungar, struntar i tyska lagar, hånar och attackerar polisen. ”Det är som ett eget slutet universum vid sidan av det vanliga samhället, styrt av hederskultur, blodsband, patriarkaliska strukturer och egen rättsskipning”, skrev Svenska Dagbladet

En polis berättade att i klanerna är ”faderns” ord lag. Han varnade för att ”rättsstaten – och i slutändan friheten – urholkas om staten inte förmår skapa säkerhet för medborgarna även i utsatta områden.”

Håkan Wall från Noa, sa: ”I Sverige har vi samma sorts brottslighet. Men vi talar sällan om klaner och pratar inte om brottslighet i termer av etnicitet”.

Straff utdöms inte alltid. Samtliga av de sex personer som regeringen på torsdagen utvisade – då de bedöms hota rikes säkerhet – kommer att släppas ur förvar. Det går nämligen inte att verkställa utvisningarna då Migrationsöverdomstolen bedömt att personerna skulle riskera förföljelse eller tortyr.

Varje år är det 20-30 av runt 600 brottslingar som slipper utvisning, kanske för att hemlandet är krigsdrabbat eller inte tar emot dem som inte återvänder frivilligt. Patrik Engström, gränspolischef, kommenterade att det riskerar att urholka rättsväsendets trovärdighet.

Den som begår brott kan komma undan. Enligt Brottsförebyggande rådet finns poliser som råder brottsoffer att inte anmäla, då de tvivlar på rättsväsendets förmåga att lösa brotten. Utredaren Johanna Skinnari berättade: ”De har på något sätt blivit luttrade och varit med om ärenden som inte lett till någonting.

Brott förblir olösta. På 90-talet redde rättsväsendet ut 80 procent av alla mord i gängmiljö, men idag är det bara 20 procent av brotten som blir lösta, enligt kriminolog Mikael Rying, vid Noa Polismyndigheten.

Statsbidrag stöttar antidemokratiska värderingar. Nyligen skrev forskarna Magnus Ranstorp och Aje Carlbom att 23 miljoner per år delas ut via Folkbildningsrådet till studieförbundet Ibn Rushd som driver antidemokratiska värderingar och kan kopplas till Muslimska brödraskapets ideologiska skola.

De undrade retoriskt om det verkligen ökade nyanlända muslimers delaktighet i den svenska demokratiska gemenskapen att IR lärde ut arabiska och islam till nyanlända muslimer, och menade att det snarare uppmuntrar ytterligare isolering från majoritetssamhällets normer och språk.

Folk tar saken i egna händer. Vissa av de som är missnöjda med hur rättssystemet fungerar och hur lagarna ser ut struntar i det gemensamt beslutade och agerar enligt eget huvud. Exempelvis stör djurrättsaktivister älgjakten. Jakttorn sågas ner, jaktstugor förstörs och aktivister konfronterar jägare.

Annons

Maffialiknande nätverk tar in skatt. I Jordbro i Haninge kommun verkar en slags maffia styra över butiksägarna. En nyöppnad frisersalong fick besök av män som sa att de kom från Skatteverket och krävde ”skatt”. Männen sa att alla i centrum betalar skatt, och att det blir ”problem” om man inte betalar.

.

Detta är bara några aktuella exempel på fenomen att se upp med för oss som älskar demokratin.

Vi behöver förstå att folkstyret är under attack om vissa har egna lagböcker och domstolar jämte det svenska, eller om den som bryter mot lagar som riksdagen stiftar ändå inte straffas. Vi måste slåss för träiga lagstiftningsprocesser, förhandlingar mellan partier, regelverk och utdragna rättsprocesser – för allt det där skapar trygghet, frihet och rättvisa.

Tyvärr verkar våra politiker inte modiga nog för att lösa problemen. I demokratisk anda måste vi som ser fortsätta protestera och puffa på dem. Tillsammans kan vi skapa förändring, ett ord och en puff i taget.

.

.

Läs gärna även

Carolin DahlmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons