Annons

Klimatalarmisternas dilemma

Då ni allt som oftast blandar ihop väder, klimat och miljö till en obegriplig sörja försvårar det möjligheten att föra en vetenskaplig diskussion med er. Jag hjälper er gärna att reda ut begreppen.
Debatt • Publicerad 11 januari 2019
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Väder är mätbara fakta såsom regnmängd.
Väder är mätbara fakta såsom regnmängd.Foto: Terje, Pedersen

Svar på Christer Neidemans, Naturskyddsföreningen, inlägg publicerat 31/12.

Miljö är kvalitet på luft, kvalitet på vatten och kvalitet på/i mark.

Annons

Klimat är det genomsnittliga vädret under minst 30 år (många hävdar att det behövs 100 år eller längre).

Väder är direkt mätbara fakta såsom lufttemperatur, vindhastighet, molnbildning, soltimmar, regnmängd med mera i nutid.

Förra sommarens fantastiska värme är alltså väder. På 30-talet hade vi motsvarande varma somrar. Sommaren 2017 var en av de kallaste somrarna på årtionden. Då hörde man inte mycket från er? Ny istid, eller?

Pinsamt okunnigt av dig att skylla förra sommarens bränder på människans lilla CO2 bidrag. Tänka sig att det brann i Sverige även förr och då så mycket som cirka en procent av den totala skogsarealen mot cirka en promille som brann förra sommaren.

Känner du till CO2 logaritmiska egenskap? Det innebär CO2 blir "mättad" ju högre halt som uppnås varför ökningen av CO2 saknar relevans. En fördubbling av CO2 till drygt 800 ppm knappast kommer att märkas förutom en grönare planet med större skördar. Människans lilla CO2 bidrag är inte mätbara i bruset av naturens egna utsläpp.

För att lyfta den egna befolkningen i exempelvis Kina och Indien till en dräglig levnadsstandard är för nuvarande fossila bränslen den billigaste och effektivaste lösningen. Mellan 2000 och 3000 gigantiska kolkraftverk med supermodern sot- och partikelreningsteknik byggs innan 2030 i bland annat Kina och Indien. De, såsom fler och fler andra länder, ignorerar eller lämnar det uddlösa så kallade "Parisavtalet" (som inte är ett avtal utan en överenskommelse om önskemål).

En av Europas främsta klimatforskare, professor i meterologi Lennart Bengtsson sammanfattar "klimatet" på ett enkelt, fyndigt och klokt sätt: " Ur ett mänskligt tidsperspektiv är klimatet oerhört stabilt och håller sig inom dess variabilitet. Klimatet är kaotiskt normalt"

Som avslutning har jag två frågor till dig Christer:

1 Den senaste istiden med kilometer-tjock kärnis varade i cirka 100 000 år. Den övergick i den interglaciärperiod om cirka 10 000 år som vi nu befinner oss i slutet av (en ny istid väntar). Vad är din förklaring till att den kilometer-tjocka kärnisen smälte bort? (du kan bortse från flygresor till Thailand och bilkörning).

2 Ända sedan 70 talet, i 50 år (då larmade ni om en ny istid som vi människor också var skyldiga till) har ni larmat om domedagen, "vargen kommer", vi har ett år på oss, vi har tre år på oss, vi har fem år på oss, vi har en mandatperiod på oss, sista chansen och så vidare innan planeten kollapsar. Dessutom isfritt i Arktis 2016 (Al Gore). Det bidde inte så. Snöfritt i Sverige inom kort (Väder- Pär) Han har nu fyra år på sig innan Vasaloppet enligt honom är ett minne blott.

Annons

Ärligt talat, hur känns det att gång på gång på gång totalt missa "målet" med dessa oändliga domedagsprofetior ? Det måste väl ändå även hos er infinna sig tvivel och osäkerhet i klimathotsfrågan ?

Jag önskar Dig en god fortsättning på 2019.

Jan Dahlquist

Kristianstad

Annons
Annons
Annons
Annons