Annons

Lösningen är förnybar energi!

Alldeles för många tänker kortsiktigt och ser inte hur snabbt klimatförändringarna påverkar hela jordklotet, skriver Christer Neideman från Naturskyddsföreningen efter Carolin Dahlmans ledare / Atomkraft? Ja tack”..
Klimatet • Publicerad 27 mars 2019
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Solceller och vindkraft är framtiden enligt professor i miljö- och energisystem vid Lunds Universitet.
Solceller och vindkraft är framtiden enligt professor i miljö- och energisystem vid Lunds Universitet.Foto: Johan Nilsson/TT

I en ledare ”Atomkraft? Ja tack” 22/3 skriver Caroline Dahlman: ”Om någon hotar klimatet så är det nejsägarna.” Hon har både rätt och fel i sina funderingar.

Rätt är att de som är nejsägare i klimatfrågan hotar att stoppa det arbete och de lösningar som faktiskt finns. Alldeles för många tänker kortsiktigt och ser inte hur snabbt klimatförändringarna påverkar hela jordklotet. Till exempel har vissa av våra kommunpolitiker blivit nejsägare som med alla medel försöker stoppa bygget av vindkraftparken Taggen.

Annons

De anser sig till och med ha vetorätt om Taggen byggs i en annan kommun. Om Taggen byggs behöver vi inte importera el från Norrland. Kristianstad kommun blir i stort sett självförsörjande på el, och behovet av nya kärnkraftverk minskar.

Caroline Dahlman har däremot fel i att man måste bygga mer kärnkraft för att lösa klimatfrågan. FNs klimatpanel IPCC har inte heller sagt att detta är nödvändigt. Däremot har de gjort många olika scenarier för den framtida utvecklingen och i en del av dessa är kärnkraften en liten del av lösningen, men den förnybara energin är mycket viktigare. Globalt ger kärnkraften i dag bara fem procent av energin och ett starkt argument mot ny kärnkraft är att den är alldeles för dyr och inte kan konkurrera prismässigt mot förnyelsebar energi till exempel vindkraft och solenergi.

Enligt Lars J Nilsson, professor i miljö- och energisystem vid Lunds Universitet, är kärnkraften överspelad. Ny kärnkraft klarar inte konkurrensen från snabbväxande vindkrafts- och solcellsteknik. I Storbritannien tvingades regeringen garantera ett elpris på en krona kilowattimmen för att kunna bygga ett nytt kärnkraftverk. När detta skrivs är det svenska elpriset (före skatt) 39 öre/kWh. Hur många vill betala väldigt mycket mer för att få kärnkraftsel?

Christer Neideman

Naturskyddsföreningen i Kristianstad och Bromölla​

Carolin Dahlman, politisk redaktör på Kristianstadsbladet svarar:

Kärnkraften ger en låg andel av energin eftersom många andra använder till exempel kol. Det är bra om vi kan finna säkra, billiga lösningar som ger oss ström till viktiga funktioner även när det inte blåser eller är soligt. Jag ser fram emot alla goda förslag.

Annons
Annons
Annons
Annons