GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Dödshjälp får aldrig användas

Publicerad 11 december 2017
Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Apropå Kajsa Dovstads ledare ”Låt människor själva få bestämma när de vill dö”, Kb 24/11.

Man får aldrig använda dödshjälp, utan till varje pris rädda en människas liv. Vi ska inte ta liv och vi ska inte underlätta för någon att göra det. Vi ska inte heller underlätta för personer som försöker ta sina liv, utan i det längsta och på alla sätt som går försöka stoppa det.

I artikeln nämns en Oregon-modell som skulle göra det lättare för personer som är sjuka att få dödshjälp. Vem skulle utföra detta?

Det är läkares och sjukvårdspersonals uppgift att rädda liv och hålla personer vid liv. Något annat vore otänkbart både ur ett mänskligt och moraliskt perspektiv. En annan moralisk aspekt är att man inte får ta en annan människas liv, det vill säga det är olagligt och därmed straffbart. Naturligtvis är läkarens uppgift också att i mesta mån lindra smärta.

Vad beträffar anhöriga så vill de naturligtvis inte mista en familjemedlem. Nej, vem vill det? Kajsa Dovstad säger att dödshjälp är den enskildes rättighet. Vad för slags falsk liberalism är det? Ska vi låta deprimerade personer ta sina liv utan att ingripa? Vad får det inte för konsekvenser för omgivningen; för lokförare, för bilister, för anhöriga?

För övrigt, vem har sagt att en person som tagit livet av sig verkligen ville dö? Oftast är det ett rop på hjälp, och hjälpen skulle ha satts in långt innan. En depression är ett tillstånd av hopplöshet som går att bota med rätt psykiatrisk vård, terapi och psykofarmaka. Alla som uttrycker en vilja om att ta sitt eget liv ska tas på yttersta allvar och på ett tidigt stadium för att undvika en tragedi. Det är således allas vår angelägenhet att hålla varandra vid liv. Något alternativ finns inte.

Charlotta Sayadkhanian

Kristianstad