Annons

Elprissättning borde vara som med andningsmasker på flyget

Får rätta dig på två saker Sofia Nerbrand i det svarade Lars-Göran Johansson först.
Elpris • Publicerad 11 december 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Ta på din andningsmask innan du hjälper någon annan”. Borde inte samma sak gälla elförsörjningen? Att man först ser till att de egna medborgarna kan då el till rimliga priser?
”Ta på din andningsmask innan du hjälper någon annan”. Borde inte samma sak gälla elförsörjningen? Att man först ser till att de egna medborgarna kan då el till rimliga priser?Foto: Stina Stjernkvist/TT

1. Södra Sverige, SE04, har mycket sällan eller aldrig underskott på svensk el. Vi har för hög export.

2. Elpriset letar sig inte hit från kontinenten. Elpriset sätts per timme via auktion hos Nasdaq/Nordpol. Vid de tillfällen svenskproducerad el inte räcker för exporten tvingas Sverige att transitera el till exempel från Litauen till Tyskland vilket då som så kallad ”sista timmen” sätter priset för all el i elområde SE04 vid tillfället.

Annons

Just överpriserna är intressanta.

Här tjänar Svenska Kraftnät och svenska staten miljarder på överpriserna i form av flaskhalsintäkter och moms. Momsen får vi inte tillbaka men en tredjedel av flaskhalsintäkterna, 55 miljarder, ska återgå till konsumenterna. Varför inte allt?

Dessutom har 5 miljarder hittills i år gått som flaskhalsintäkter via Baltic Cable till Norge för el som transiterats genom Sverige.

Bekens (Bengt Ekenstiernas, reds anm) prismodell hade rättat till våra elpriser.

Modellen handlar om att skilja svenska priser från exportpriser och innebär en anpassning av den nuvarande prissättningsmodellen av Nordpool, den nordiska elbörsen.

El ska alltså inte bli dyrare för de sydsvenska konsumenterna på grund av prispåslaget för exporten av el.

För de som vill fördjupa i ämnet sig rekommenderar jag att ni söker på Bengt F Ekenstierna på Facebook, Linkedin eller på nätet så kan ni läsa om vad problemet är och hur man kan lösa det.

”Sverige måste skydda sina egna medborgares elförsörjning i första hand, sedan export. Hur sägs det i säkerhetsgenomgången vid flygning? Ta på dig din andningsmask före du hjälper någon annan.”

Vi har dubbelt så hög kapacitet i exportkablarna som vi har produktion i SE04, kapaciteten i vårt svenska nät för transport från norr till SE04 räcker inte för att tillfredsställa vårt eget maxbehov och samtidigt köra full exportlast.

Hur tänkte Svenska Kraftnät (SvK) där? Bygga export före interna nätet var klart?

Något är stort fel här!

Annons

Sverige måste skydda sina egna medborgares elförsörjning i första hand, sedan export. Hur sägs det i säkerhetsgenomgången vid flygning? Ta på dig din andningsmask före du hjälper någon annan.

Sedan elprisstödet? Vilket pris?

Det är ett stöd till de som förbrukar mest oavsett vad de betalat! Hål i huvudet!

79 öre per kWh beräknat på förbrukning 1 oktober 2021 till 30 september 2022 oavsett vad man betalat. Volvo som har lågprisavtal kan räkna hem över 400 miljoner i stöd.

Vad är 79 öre när elpriset närmar sig 15 kronor i vinter?

Inför Bekens prismodell, ta bort momsen, inför takpris, ta bort svamlande kaffedrickande Ebba, gör något!

Kåre Vikström, Tyringe

Annons
Annons
Annons
Annons