Annons

Energiministern okunnig kring hur elpriserna sätts

Den 30/11 höll energiministern Ebba Busch med flera en presskonferens om elstöd till hårt drabbade elkonsumenter. Det bidde en tumme, kan man kanske säga.
El • Publicerad 5 december 2022 • Uppdaterad 9 december 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vad beror egentligen de höga elpriserna på?
Vad beror egentligen de höga elpriserna på?Foto: TT

Energiministern skyllde ganska genomgående de höga elpriserna på nedmonterad kärnkraft, det vill säga effektbrist i Sverige.

Och den 1/12 följde den politiska redaktören Sofia Nerbrand på Kb/NSk upp med en ledare på samma tema och med samma argument. Bland annat skriver hon ”... men huvudproblemet är en effektbrist på grund av nedmonterade kärnkraftverk och för långsam utbyggnad av kablar och andra kraftkällor i söder.”

Annons

Det är visserligen sant att kärnkraftverk stängts i onödan, men vi har ändå ingen effektbrist. Vare sig i Sverige som helhet eller ens i elområde 4, med Skåne. Detta går lätt att kontrollera på Svenska kraftnäts egen hemsida, se svk.se.

Till och med elområde 4, med Skåne, exporterar stadigt 1000 á 2000 MW via sina exportkablar. Och man gör det 24/7.

Den verkliga orsaken till Sveriges höga elpris är inte effektbrist i Sverige utan att vi har ett prissättningssystem via Nord Pool där marginalpriset i ändarna på våra exportkablar, till exempel det tyska elpriset, också bestämmer elpriset i Sverige.

”Men denna prismodell, som är den verkliga boven när det gäller elprisernas orsak, berör vare sig näringsministern eller ledarskribenten på något sätt.”

Modellen för prissättningen av el via Nord Pool är ganska komplex med inlämnade bud per timma, skapande av fiktiva efterfråge- och tillbudskurvor, och efterföljande så kallade priskryss. Spotpriset fås sedan som medelvärdet av dygnets 24 priskryss. Modellen är en ren skrivbordsprodukt.

Men denna prismodell, som är den verkliga boven när det gäller elprisernas orsak, berör vare sig näringsministern eller ledarskribenten på något sätt. Man låtsas som om den inte har någon betydelse för elpriset. Ungefär som legenden om strutsen som stoppar huvudet i sanden och blir osynlig.

Till skillnad från att bygga nya kraftverk, som tar lång tid, så kan den här prissättningsmodellen justeras på nolltid. Men både vilja och kunskap verkar saknas hos våra beslutsfattare.

Lars-Göran Johansson

...

Svar direkt: Jo, i södra ”Sverige har risken för effektbrist kommande vinter ökat”. Det konstaterar Svenska kraftnät som också bedömer att vi får ”ett importberoende på 149 timmar, vilket bland annat beror på det förlängda stoppet av kärnreaktorn Ringhals 4”.

Det är sant att Sverige är en nettoexportör av elektricitet, men det är framför allt från vattenkraften i norr till Finland. Elområde 4, det vill säga södra Götaland, har minst installerad elproduktionskapacitet i förhållande till förväntad maximal användning jämfört med alla andra elområden i Europa.

Annons

Och under delar av året finns det inte tillräcklig kapacitet i elledningarna för att transportera elen från norr till söder, förklarar Elmarknadsinspektionen. Södra Sverige har ofta underskott på el, varför de höga priserna letar sig hit från kontinenten.

Sofia Nerbrand, politisk redaktör

Sofia Nedbrand, politisk redaktör Kb/NSk.
Sofia Nedbrand, politisk redaktör Kb/NSk.
Annons
Annons
Annons
Annons