unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

EU-lag om minimilöner äventyrar den svenska modellen

Under onsdagen (28/10) väntas EU-kommissionen ge besked om ett skarpt förslag om minimilöner. Det är ett direkt hot mot arbetsmarknaden i Skåne, resten av Sverige och EU. Den varningen kommer från Heléne Fritzon, EU-parlamentariker, Niklas Karlsson, ordförande för Socialdemokraterna i Skåne och Per-Ola Nilsson, LO-ordförande i Skåne.
EU-parlamentarikern Heléne Fritzon (S) är kritisk till EU:s förslag om minimilöner.
EU-parlamentarikern Heléne Fritzon (S) är kritisk till EU:s förslag om minimilöner.
Foto: Fredrik Persson / TT
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I Sverige har de fackliga organisationerna, arbetsgivarna, regeringen och en enig riksdag varit tydliga med att bindande EU-lagstiftning kring minimilöner inte går att förena med vår arbetsmarknadsmodell där självständiga fack och arbetsgivare sätter löner genom kollektivavtal. Just nu är det extra viktigt att prata om och skydda våra kollektivavtal på svensk arbetsmarknad. Det gynnar alla och är något våra väljare och medlemmar förväntar sig. Låt oss därför på bred front agera så att ett kommande initiativ kring minimilöner från EU-kommissionen inte på något sätt äventyrar den svenska modellen.

quote
En europeisk lönelagstiftning skulle kunna innebära ett hårt slag mot en framgångsrik modell som arbetarrörelsen kämpat för under decennier och riskerar att cementera en låglönemarknad.

En majoritet av Europas fackliga organisationer ställde sig tidigare i höst bakom krav på lagstiftning. De skandinaviska facken protesterade då mot beslutet eftersom bindande EU-regler om löner inte går att förena med den svenska modellen. En europeisk lönelagstiftning skulle kunna innebära ett hårt slag mot en framgångsrik modell som arbetarrörelsen kämpat för under decennier och riskerar att cementera en låglönemarknad.

På alla nivåer, i regering, i Sveriges riksdag och i EU-parlament har svenska socialdemokrater jobbat tillsammans med fack, arbetsgivare och politiska företrädare från andra partier för att förhindra en bindande lagstiftning. Förhoppningsvis kan det gemensamma svenska motståndet leda till att EU-kommissionen går fram med icke-bindande rekommendationer.

quote
Det vore därför anmärkningsvärt tondövt av kommissionen att gå vidare med lagstiftning, men diskussionen är inte över om så sker.

I EU:s fördrag framgår det också väldigt tydligt att unionen inte har kompetens att besluta om löner. Att gå emot det och presentera ett lagförslag skulle väcka frågan varför någon ska värna om EU:s fördrag om den institution som är dess väktare inte bryr sig.

Den svenska modellen på arbetsmarknaden lyfts av många, till exempel i en rapport från IFAU, fram som ett föredöme. Den levererar högre löner vilket Medlingsinstitutet redovisat i en rapport från 2019 och är samtidigt mer flexibel än många andra modeller genom sitt partsinflytande. Att då slå sönder just denna modell vore riktigt taktlöst. Ett direktiv skulle vara ett hårt slag mot svensk arbetsmarknad. Den svenska modellen har under många år tjänat oss väl och det måste få fortsätta så.

Det vore därför anmärkningsvärt tondövt av kommissionen att gå vidare med lagstiftning, men diskussionen är inte över om så sker. Vi är beredda att sätta hårt mot hårt och kommer i sådant fall att fortsätta arbeta för att stoppa förslaget och göra allt för att Sverige ska undantas från alla eventuella former av lagstiftning kring minimilöner. Det kommer att vara extremt viktigt att alla svenska aktörer arbetar gemensamt under en eventuell lagstiftningsprocess för att försvara vår arbetsmarknadsmodell.

quote
EU-kommissionens besked blir avgörande för arbetsmarknaden i Skåne, resten av Sverige och EU.

En konstruktiv lösning skulle istället kunna vara ett förslag i form av en icke-rättsligt bindande rekommendation till de länder som har nationella system för lagstadgade minimilöner. På det sättet skulle ett initiativ från kommissionen gå att förena med de svenska kollektivavtalen för lönebildning.

EU-kommissionens besked blir avgörande för arbetsmarknaden i Skåne, resten av Sverige och EU. Det är därför viktigare än någonsin att politiken och facket fortsätter att kroka arm i frågan.

Heléne Fritzon, EU-parlamentariker och delegationsledare för Socialdemokraterna.

Niklas Karlsson, riksdagsledamot och ordförande för Socialdemokraterna i Skåne.

Per-Ola Nilsson, ordförande i LO Skåne.

Läs mer

Vatten och fiberanslutning försenas vid Hanö

Bromölla. Ytterligare försening med fiberanslutning för boende i Hanö efter att underleverantör gått i konkurs.
Vatten och fiberanslutning försenas vid Hanö

Debatt: God omsorg kräver också nytänkande

KD. Svar på Anders Tell och Kristina Lindbåges debattartikel.
Debatt: God omsorg kräver också nytänkande

Replik: Märklig vurm för franska som skolval

SD-inlägg. Man blir lätt lurad av syftet med Annelie Fälth Simonssons (SD) insändare.
Replik: Märklig vurm för franska som skolval

”Vi måste prata med våra barn om klimatet. Det är en del av vårt ansvar.”

Så pratar du med dina barn om klimatet. Frida Berry Eklund lämnade jobbet på pr-byrån för ägna sig åt klimatet.
”Vi måste prata med våra barn om klimatet. Det är en del av vårt ansvar.”

Läraren tillbakavisar anklagelser om onani

Nyheter. ”Jag visste inte att jag var synlig i bild”
Läraren tillbakavisar anklagelser om onani

Jourhavande: ”Detta kan hända var som helst i Sverige”

Jourhavande reporter. Attacken i Vetlanda där sju personer skadades väcker känslor.
Jourhavande: ”Detta kan hända var som helst i Sverige”

Virusutbrott kan ge Gärdstävlingar säsongspremiär

Ridsport. Tävlingsorganisationen för Gärds påskmeeting har jobbat hårt för att coronasäkra. Nu drabbas ridsportvärlden av ett nytt virus.
Virusutbrott kan ge Gärdstävlingar säsongspremiär

Sofia Nerbrand: Var går svenska folkets smärtgräns?

Ledare. Folkhälsomyndighetens scenarier för den tredje vågen är förfärande. De får inte bli verklighet.
Sofia Nerbrand: Var går svenska folkets smärtgräns?

Kvinna? Här är klockslaget när du slutar få lön för ditt arbete

Kristianstad. Kvinnor jobbar gratis en del av dagen medan män får betalt för hela sin arbetsdag.
Kvinna? Här är klockslaget när du slutar få lön för ditt arbete

Sofia Nerbrand: Mittens rike hotar hela världen

Ledare. Därför behövs en genomtänkt och långsiktig strategi för att hålla den kinesiska kommunistdiktaturen stången.
Sofia Nerbrand: Mittens rike hotar hela världen

Vänstern vinner Sverige

Ledare. Efter SD:s uppgång sker frammarschen i svensk politik nu på vänsterkanten. Borgerligheten måste ta kommandot över sin framtid.
Vänstern vinner Sverige

Tiden rinner ut för borgerligheten

Ledare. Liberalernas SD-fokus tar inte bara död på det egna partiet. Det riskerar att ta svensk borgerlighet med sig i graven.
Tiden rinner ut för borgerligheten