Annons

Insatserna för att utveckla centralorten måste balanseras

Replik på Bo Thunells debattartikel ”Bristen på styrning drabbar även oss utanför Kristianstad”, publicerad den 30 juli. Vi är tydligen eniga om att denna brist också ger negativa effekter när orter utanför staden hamnar bortom nödvändigt fokus.
Staden kontra landsbygden • Publicerad 4 augusti 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Platsen för ett reningsverk i Arkelstorp ansågs troligen som den lämpligast möjliga då beslutet togs. Samma ansågs sannolikt gällande platsen där CRV nu finns.”
”Platsen för ett reningsverk i Arkelstorp ansågs troligen som den lämpligast möjliga då beslutet togs. Samma ansågs sannolikt gällande platsen där CRV nu finns.”Foto: Mikael Persson

Bo Thunells tankar vidgar de geografiska vyerna i sin replik på min insändare om ett hotande ”Kristianatlantis” i KB 28 juli.

Han betonar brister i styrning, vilket också ger negativa effekter när land utanför (Kristian)stad hamnar bortom nödvändigt fokus.

Annons

Av Thunells skrivning kan jag konstatera att vi båda bedömer att beslutet i tekniska nämnden i november 2018 om en ut- och tillbyggnad av Centrala Reningsverket, CRV, i Kristianstad skulle lyfts till kommunfullmäktige för fastställande.

Om kommunallagen nu skulle setts som något att följa och en majoritet i dåvarande tekniska nämnden hade haft politisk vilja/insikt att göra det. Då hade – vill jag åtminstone tro – ledande politiker och kommunledning engagerats tidigare under processen och med aktiv insyn kunnat få styrning på investeringen och broms på kostnaderna.

Eller blivit mer ansvariga för att de inte gjorde det.

Thunell anser att reningsverket i Arkelstorp ska läggas ned. Det har han rätt i och flera goda argument för! Även om verket uppfyller kraven om miljötillstånd är det just miljöaspekten som är den viktigaste för en nedläggning.

Platsen för ett reningsverk i Arkelstorp ansågs troligen som den lämpligast möjliga då beslutet togs. Samma ansågs sannolikt gällande platsen där CRV nu finns. Ett i stunden politiskt välavvägt, genomarbetat och klokt beslut kan efter en tid, kortare eller längre, och nya omständigheter vara opassande. Då måste nya beslut tas och verkställas. Bäst före datum går ut.

I Arkelstorp är reningsverkets centrala placering till hinder i utveckling av orten som nu har runt 800 invånare. Fastigheten där verket ligger vid Arkelstorpsviken bör, kan, och ska! användas så att det stärker basortens attraktionskraft.

Insatserna för att utveckla centralorten Kristianstad måste balanseras med satsningar i och värnande av kommunens övriga tätorter. Centralort, tätorter och landsbygd bör leva i utvecklande symbios med varandra.

Lika viktigt som att Kristianstad växer är det att basorterna Tollarp, Degeberga, Önnestad, Fjälkinge och Arkelstorp får fler invånare. Det tryggar den kommunala närvaron med bland annat skolor och äldreboenden. En ökad befolkning ökar livskraft och stärker underlag för en fungerande kommersiell service, företagande och kollektivtrafik. Bland annat.

”Centralort, tätorter och landsbygd bör leva i utvecklande symbios med varandra.”

Vi i Åhuspartiet vill se kommunala satsningar som bidrar till att stimulera och stärka basorter, och även övriga tätorter, i harmoni med respektive orts behov, potential och invånarnas berättigade önskemål. Vi vill självfallet också se till att landsbygden uppmärksammas.

Nej, jag har inte glömt Åhus. Skånes till befolkning elfte största tätort, med invånarantal större än övriga basorter tillsammans, har förstås också behov.

Annons

Ja, apropå behov, efter nedläggning av reningsverket i Arkelstorp. Thunells förslag att leda avloppsvattnet från Arkelstorp till ett nytt reningsverk i Knislinge kan vara en god lösning. Om nu Östra Göinge kommun är öppen för ett samarbete – och det passar grannen i syd.

Åke Hultqvist, ersättare för Åhuspartiet i tekniska nämnden 2014-2018

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons