Jörgen Svensson: De enda ärenden redaktionen går är läsarnas

Chefredaktören har ordet Artikeln publicerades

Den som tror något annat har ingen som helst aning om hur en redaktion arbetar och fungerar. Jag ger mig ogärna in i diskussioner när människor har synpunkter på Kristianstadsbladet. Det står självfallet var och en fritt att uttrycka sin åsikt om vår nyhetsvärdering, om det vi gör är bra eller dåligt. Men jag blir förbannad, på lättbegriplig svenska, när Kristianstadsbladet påstås vara någons ”bundsförvant” eller av andra skäl går någons ärenden.

De enda ärenden Kristianstadsbladets redaktion går är läsarnas. Och den som tror något annat har ingen som helst aning om hur en redaktion arbetar och fungerar.

För en dryg vecka sedan var det en lokal ”debattör” som på Facebook svingade mot Kristianstadsbladet och påstod att vi var C4 Shoppings ”bundsförvant” och att vi aktivt ”mobiliserade skribenter” som på något sätt skulle kunna förklara att stadskärnans eventuella död var en naturlig följd av någonting.

Någon undrade i sammanhanget om vi blivit Liberalernas medlemstidning.

Det är ett märkligt resonemang som jag först avfärdade som bara rent trams, men som jag sedan utvecklade. Kristianstadsbladets redaktion går inga andras ärenden är läsarnas och att vem som helst kan få ge uttryck för sina åsikter, inom rimliga gränser, på våra debattsidor. Debattredaktören ”mobiliserar” alltså inte för vare sig det ena eller det andra.

Christer Nylander (L).
Christer Nylander (L).

Förra fredagen skrev riksdagsmannen Christer Nylander (L) ett debattinlägg i Kristianstadsbladet som blev mycket uppmärksammat. Rubriken var: SD:s långsiktiga mål är att få makten för att tysta sina motståndare.

Debattartikeln har delats flitigt och diskuterats mycket i sociala medier och har varit en av Kristianstadsbladets mest lästa artiklar under en stor del av veckan.

Någon undrade i sammanhanget om vi blivit Liberalernas medlemstidning.

Riksdagsmannen Björn Söder (SD) spädde på misstänkliggörandet med att påstå att Nylander sitter i styrelsen för den stiftelse som äger Kristianstadsbladet och att ”man inte biter den hand som föder en”.

Jag tror inte att Söder på allvar tror att Nylander blev publicerad för att ”han satt i styrelsen för en stiftelse som äger Kristianstadsbladet”. Det var bara ytterligare ett sätt att ifrågasätta oberoendet på en redaktion.

Därför skulle alltså Nylander ha blivit publicerad. Inte för att den hade ett budskap som gjorde den motiverad eller att den var välskriven. Utan av andra skäl.

Det hade naturligtvis gått att avfärda även detta resonemang bara med ordet trams. Om det inte var för att påståendet kom från just Björn Söder, inte för länge sedan ett av de absoluta toppnamnen i Sverigedemokraterna.

Söder hade fel i sak, vilket Söder också senare medgav. Sedan över två år ägs Kristianstadsbladet till 100 procent av Gota Media.

Jag tror inte att Söder på allvar tror att Nylander blev publicerad för att ”han satt i styrelsen för en stiftelse som äger Kristianstadsbladet”. Det var bara ytterligare ett sätt att ifrågasätta oberoendet på en redaktion.

Respekten från hans parti för fria och oberoende medier är ju inte direkt överväldigande. Men det hedrar Söder att han medgav att han hade fel i sak.

Trevlig helg!

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.