GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Regeringen behöver öppna dörren för Nato

Ryssland har dragit samman över 100 000 soldater vid Ukrainas gräns och risken för en utvidgad konflikt har ökat betydligt. Vad Sverige behöver är en öppen diskussion kring alla alternativ för att stärka vår säkerhet och därmed säkra freden i vår del av världen.
Konflikter • Publicerad 13 januari 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En ukrainsk soldat håller vakt i Donetsk.
En ukrainsk soldat håller vakt i Donetsk.Foto: Andriy Dubchak

Den socialdemokratiska regeringen vill stänga ner alla diskussioner om ett svenskt Natomedlemskap. Det är direkt oansvarigt i rådande allvarliga säkerhetspolitiska läge. Vad Sverige behöver är en öppen diskussion kring alla alternativ för att stärka Sveriges säkerhet och därmed säkra freden i vår del av världen. Vi moderater är tydliga med att vi tycker att Sverige ska gå med i Nato. Vi skulle då dela solidariska försvarsgarantier och kunna ha en gemensam försvarsplanering med 30 andra länder. Det skulle på allvar bidra till Sveriges säkerhet.

Ryssland har dragit samman över 100 000 soldater vid Ukrainas gräns och risken för en utvidgad konflikt har ökat betydligt. Dessutom ställs krav på att Nato inte får utvidgas österut, vilket skulle innebära att länder som Ukraina men även Sverige och Finland inte skulle tillåtas få ansöka om medlemskap. Detta är helt oacceptabelt. De ryska kraven måste avvisas och vi ska stå solidariska med Ukraina.

Tyvärr så har försvarsminister Peter Hultqvist och S-regeringen sagt precis det som Putinregimen i Moskva vill höra – att Sverige varken nu eller senare ska bli medlem i Nato. Peter Hultqvist sa på S-kongressen i november att han aldrig ska medverka till ett svenskt Natomedlemskap.

Regeringen trotsar dessutom vad en riksdagsmajoritet av M, C, KD, L och SD har beslutat och vägrar att införa en svensk Natooption.

”Tyvärr så har försvarsminister Peter Hultqvist och S-regeringen sagt precis det som Putinregimen i Moskva vill höra – att Sverige varken nu eller senare ska bli medlem i Nato.”

Vad Sverige borde göra vore att, likt Finland, införa en Natooption. Den skulle tydliggöra att Sverige gör sina egna säkerhetspolitiska vägval och håller möjligheten att gå med i Nato öppen. Det skulle vara en tydlig signal, utåt som inåt.

I Finland finns en bred politisk uppslutning kring optionen. Såväl den socialdemokratiska statsministern Sanna Marin som presidenten Sauli Niinistö har nu under Ukrainakrisen betonat betydelsen av den finska Natooptionen. Så även utrikesminister Pekka Haavisto från de gröna.

Sveriges försvar måste stärkas. Moderaterna har varit drivande i att det också sker.

Vi måste också se om det går att göra ytterligare åtgärder för att höja försvarsförmågan utöver det som har beslutats.

Men, vi behöver även bli medlemmar i Nato för att vi ska kunna klara säkerhetsutmaningarna. Det som nu händer i Sveriges närområde understryker allvaret i situationen.

Hans Wallmark, utrikespolitisk talesperson (M)

Pål Jonson, försvarspolitisk talesperson (M)

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.