Paj och pizza – snabbt och garanterat gott
Små smördegspajer
Frasiga, små pajer som passar fint på buffé eller i picknickkorgen.
12 stycken
Ugn: 225°
1 rulle kyld smördeg, 250 g
250 g köttfärs
1 msk smör
1 gul lök
1 msk tomatpuré
1 tsk basilika
salt, peppar
1 1/2 dl riven ost
6 cocktailtomater
Äggstanning:
100 g färskost
2 ägg
3/4 dl mjölk
Gör så här:
1. Rulla ut smördegen och ta ut rundlar med ett glas lite större än formarna. Lägg varje bit i en aluminiumform och tryck till.
2. Fräs köttfärsen smulig i smör i stekpanna. Skala och hacka löken. Låt den fräsa med färsen ett par minuter.
3. Rör i tomatpuré och krydda med basilika, salt och peppar. Vispa samman färskost och ägg. Tillsätt mjölk, salt och peppar och vispa ihop.
4. Fördela färsen i formarna och strö över ost. Lägg på en halv tomat och häll på äggstanning. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.
Laxpaj
Färskrökt lax ger mycket smak till pajen.
4 portioner
Ugn: 225°
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 g smör
1 ägg
Fyllning:
250 g kallrökt lax
1/2 purjolök
1 msk smör
1/2 dl hackad dill
150 g färsk sparris
Äggstanning:
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 dl riven ost
salt, peppar
Garnering:
Lax, citron, dill
1. Pajdeg: Blanda mjöl och smör till en smulig deg, gärna i matberedare. Tillsätt ägg och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla eller tryck ut degen i en pajform, 24 cm i diameter. Nagga degen och ställ den kallt i kylen i 30 minuter.
2. Förgrädda pajskalen i 10 minuter.
3. Strimla laxen och purjolöken. Fräs purjolöken mjuk i smör i stekpanna. Lägg lax, purjolök och dill i pajskalet.
4. Äggstanning: Vispa samman ägg, mjölk, grädde, salt och peppar och häll i pajskalet.
5. Skölj sparrisen och bryt av nedersta biten. Dela sparrisen på längden och lägg den vackert i äggstanningen. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Garnera med lax, citron och dill.
Pizza med salami och gorgonzola
Gorgonzola på pizzan är sagolikt gott.
3-4 portioner
Ugn: 225°
1 pizzakit med tomatsås, 600 g
150 g champinjoner
1 msk smör
1 liten röd paprika
1 liten grön paprika
1 rödlök
125 g gorgonzola
50 g salami
20 g rucola
Gör så här:
1. Rulla ut pizzadegen på pappret den ligger rullad i och lägg den på en plåt. Bred på tomatsåsen.
2. Ansa och skiva champinjonerna. Stek dem i smör i stekpanna. Kärna ur och skiva paprikorna tunt. Skala och skiva löken tunt.
3. Fördela champinjoner, paprika och lök över degen. Dela gorgonzolan i mindre bitar och fördela över grönsakerna.
4. Grädda pizzan strax under mitten i ugnen i ca 15 minuter. Lägg på salami och strö över rucola.
Pizza bianco med potatis
Pizzan kan gärna serveras med en klick pesto, kallrökt lax eller lite skinka.
4 portionspizzor
Ugn: 250°
Deg:
1/4 paket jäst, 12 g
3 dl kallt vatten
2 tsk strösocker
1 tsk salt
2 msk olivolja
ca 7 dl vetemjöl
Fyllning:
2 dl crème fraiche
1 1/2 dl riven Västerbottensost
salt, peppar
150 g potatis
1 rödlök
200 g färsk sparris
200 g mozzarella
2 msk pinjenötter
persilja
Gör så här:
1. Smula jästen i en stor skål. Tillsätt kallt vatten och rör tills jästen lösts upp. Blanda i socker, salt, olja och vetemjöl och arbeta degen väl.
2. Täck skålen med plastfolie och låt degen jäsa ca 3 timmar i rumstemperatur eller 12-24 timmar i kylen.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i fyra bitar. Kavla ut varje till en rundel.
4. Bred på crème fraiche och strö över ost. Krydda med salt och peppar. Tvätta potatisen och skiva den tunt, gärna på mandolin. Skala och skiva löken tunt. Bryt av nedersta biten på sparrisen och dela den på längden.
5. Fördela potatis, lök och sparris på bottnarna. Bryt mozzarellan i bitar och lägg på pizzorna. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
6. Strö över pinjekärnor och persilja.