Annons

Blandade känslor hos företagare efter nätverksträff

Runt hundra personer med engagemang i det lokala näringslivet samlades på fredagen för en nätverksträff med fokus på att hitta vägar för att möta framtidens stadskärna. Mycket var hoppfullt, men alla var inte helt nöjda
Kristianstad • Publicerad 11 oktober 2019
Måns Persson, butikschef på Ohlssons ost, och Jonas Kajsson, som driver O'Learys, var några av de runt hundra personer som deltog i nätverksträffen.
Måns Persson, butikschef på Ohlssons ost, och Jonas Kajsson, som driver O'Learys, var några av de runt hundra personer som deltog i nätverksträffen.Foto: Lasse Ottosson

”En levande stadskärna” är sedan i våras ett treårigt visionsprojekt. Kommunen har bidragit med 1,5 miljoner kronor för att realisera det.

Fredagens nätverksträff i Kulturkvarteret inleddes med flera anförande om stadskärnans utmaningar och möjligheter. Talade gjorde kommunalrådet Pierre Månsson, handelsexperten Fredrik Bergström, stadsarkitekten Roger Jönsson, planeringsarkitekten Per Blomberg och kommunens säkerhetschef Andreas Poppius.

Annons

I fikapausen passade Kristianstadsbladet på att prata med några av företagarna i publiken. Jonas Kajsson som driver O'Learys säger att han inte tycker att frågan om den upplevda otryggheten riktigt tagits på allvar.

– Det känns som att man försöker dölja det och skämta bort det lite. Alla som pratar här säger att de är trygga och trycker på att alla ska känna sig trygga, men jag tycker att det är lite vagt att säga så. Det är väl bättre att gå ut och säga att man inte har kontroll på läget, för det har man uppenbarligen inte, säger Jonas Kajsson.

Måns Persson, som driver Ohlssons ost, sammanfattar träffen med orden ”blandade känslor”

– Det var intressant att lyssna på Fredrik Bergström, han är jätteduktig. Allt annat tycker jag att jag har hört ganska många gånger, säger Måns Persson.

Butiksägaren anser att det mångt och mycket är kommunen som har skapat situationen i stadskärnan.

– Till exempel genom att man släpper bygglov till C4 Shopping innan man färdigställer Galleria Boulevard, säger Måns Persson.

När det efter fikapausen öppnades upp för dialog med näringslivet var det flera personer som ville prata om just gallerian. Högskolan, eller delar av den, borde flytta in där, ansåg några. Den står och förfaller och vi måste göra något åt det, tyckte andra.

Det var också något som Fredrik Bergström, handelsexpert anlitad av kommunen, uttalade sig om.

– Det är för mig helt obegripligt att det ser ut som det gör. Det är inte vad man kan förvänta sig av en fastighetsägare, sa han och lyfte fram att gallerian också har goda möjligheter om den förvaltas rätt.

Flera andra synpunkter som lyftes upp handlade om trafik och tillgänglighet, både för bilister och för cyklister. Andra handlade exempelvis om att få in mer grönska och utnyttja närheten till naturen, utveckla torgen, locka fler turisterna och se till att hotellen får en bättre beläggning året runt.

På lördagen, mellan klockan 11 och 15, är allmänheten inbjuden till rådhuset för att fortsätta diskussionerna om trygghet och stadsutveckling.

Martin SöderbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons