Chokladbollar rockar årets glöggmingel
Pepparkaksbollar
Chokladbollar är gott året runt. Här en pepparkaksvariant från boken ”Chokladbollar” av Mia Öhrn. Alla vet att pepparkaksdeg är godare än de färdigbakade kakorna, så här får du njuta av degen ohämmat.
Rosta gärna mandlarna som bollarna ska rullas i i mitten av ugnen i 200 grader i 5–10 minuter tills de börjar dofta gott och få lite färg. Det gör bollarna ännu godare!
Pepparkakskryddor finns som en färdig blandning i kryddhyllan i de flesta mataffärer, men hittar du inte det kan du använda motsvarande mängd malen ingefära, kanel, kardemumma och nejlika.
Smet:
100 g rumsvarmt smör
2 msk brun farin eller strösocker
2 msk ljus sirap
2–3 tsk malda pepparkakskryddor
2 msk kaffe eller mjölk
1 dl (60 g) vetemjöl
1 1/2 dl havregryn
Garnering:
150 g (1 ½ dl) lättrostade, hackade sötmandlar
Gör så här:
1. Mät upp alla ingredienser i en matberedare eller bunke och arbeta ihop till en tjock smet.
2. Börja med 2 teskedar pepparkakskryddor och smaka sedan av och tillsätt lite mer om du vill ha kraftigare smak.
3. Låt smeten stelna lite i kylen om den känns för lös att rulla.
4. Forma smeten till bollar och rulla dem i hackade mandlar. Låt stelna i kylen och förvara sedan kallt. Bollarna är hållbara i 2–3 veckor.
Raw chokladbollar utan nötter
(1 portion)
En glutenfri och lite nyttigare variant och med smak av juliga dadlar. Är du enbart nötallergiker så funkar oftast kokos bra.
Smet
2 dl glutenfria havregryn
7 st färska dadlar
3 msk kallpressad, rå kokosolja
0,5 dl kokosflingor
1 krm vaniljpulver (eller en vaniljstång)
1 krm salt
1 msk raw kakao
Kokosflingor (att rulla i)
Gör så här:
1. Mixa allt till en stor boll. Går inte smeten ihop, så späd med lite kaffe eller vatten. Börja med 1 tsk i taget så att inte att smeten blir lös. Ta upp och rulla valnötsstora bollar.
2. Rulla i kokos och ställ kallt. Håller upp till en vecka i kylen.
Glöggiga rawfoodbollar med lakrits
(ca 20 -25 st)
2 dl alkoholfri glögg, gärna ekologisk
200 g skalad sötmandel (1 påse)
100 g (ca 8 st) urkärnade dadlar
2 msk kokosolja
Rivet skal från 1 apelsin
Topping
Hackade pistagenötter
Kokos
Lakritspulver
Lingonpulver
Gör så här:
1. Koka glöggen så att den blir koncentrerad och ca 2 msk återstår.
2. Mixa mandeln grovt.
3. Mixa ihop dadlar, kokosolja, 3 msk glöggkoncentrat och rivet apelsinskal.
4. Gör bollar och rulla dem i valfri topping.
Juliga chokladbollar
Här har vi en fjärde variant på juliga chokladbollar. Visst är det kul att vi gått loss på chokladbollar julen 2017!?
2-3 msk kaffe
100 g rumstempererat smör
1 1/2 dl mörkt muscovadorörsocker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 dl havregryn
1 tsk malen kanel
1 krm malen kardemumma
Dekoration:
1 dl pärlsocker
Röd livsmedelsfärg
Gör så här:
1. Brygg kaffe och låt det svalna. Blanda övriga ingredienser i en bunke. Tillsätt kaffet och blanda väl. Rulla smeten till bollar.
2. Färga pärlsockret med röd karamellfärg om du vill få chokladbollarna att se juliga ut och rulla sedan i pärlsockret.
Marsipanklubbor med glöggsmak
(10 st)
3 msk röd lätt vinglögg 2,2%
3 msk torkade blåbär eller russin
200 g mandelmassa
1/2 dl grovhackade valnötter
10 träpinnar
Topping
150 g mörk choklad
150 g ljus choklad
Strössel, olika färger
Gör så här:
1. Marinera blåbären/russinen i glöggen i ca 3 tim eller över natten.
2. Grovriv mandelmassa på ett rivjärn och grovhacka blåbären/russinen och blanda med mandelmassanoch valnötterna. Rulla massan till 10 st bollar
3. Smält chokladen över vattenbad och doppa ena änden av varje pinne i choklad och stick ner i bollarna. Låt stelna i kylen i ca 30 min tills pinnarna fäst.
4. Doppa bollarna i chokladen, låt rinna av och garnera med strössel. Stick ner pinnen i en folieboll så att klubban står stadigt och låt stelna i kylen.
Ingefärskaka
(ca 20 st)
Ugnen på 175 grader.
Dessa är fina som gå-bort presenten – Kaka på burk. Om den du ska ge bort burken till är någon som inte tål gluten så byt ut vetemjölet mot en glutenfri finmix.
200 g rumstempererat smör
1 1/2 dl rörsocker strö
1 msk ljus sirap
1/2 mandel
1/2 dl hasselnötter
75 g choklad
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk ingefära
Gör så här:
1. Vispa samman smör, socker och sirap väl.
2. Hacka mandel, hasselnötter och choklad och häll i smörblandningen.
3. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och ingefära i en skål och vänd ner. Arbeta ihop till en smidig deg.
4. Forma degen till 2 rullar, ca 4-5 cm tjocka. Slå in rullarna i plastfolie och låt ligga kallt över natten. Skär rullarna i skivor ca 1 cm och lägg på bakpappersklädd plåt. Grädda i ca 10-12 min.
Paleo Rocky Road
En betydligt mer hälsosam variant av Rocky Road kommer här.
1/2 dl macadamianötter
1/2 dl mandlar
4 msk rå kakao
6 msk smält kokosolja
1 msk agavesirap
1 msk osötat jordnötssmör
1/2 apelsin, skuren i bitar
1 krm salt
Gör så här:
1. Hacka nötterna i grova bitar.
2. Smält kokosoljan i ett kastrull och rör ner kakao, nötter, nötsmör och agavesirap. Häll smeten i en form, strö över apelsinbitar och låt stå i kylen i 1,5 timme innan servering.
3. Skär i bitar och servera precis som den "vanliga" varianten.