Annons

”Största skogsbranden i kommunens historia”

Branden vid Åbuamossen hade till onsdagskvällen lugnat sig , men än är inte faran över. Vind och solvärme kan få den att blossa upp igen.
Hästveda • Publicerad 24 april 2019
Karolina Madsen från räddningstjänsten i Önneköp släcker i skogen.
Karolina Madsen från räddningstjänsten i Önneköp släcker i skogen.Foto: Tommy Svensson

Vid klockan 20 på onsdagskvällen var väderförhållanden mindre gynnsamma för branden, vinden hade mojnat och luftfuktigheten såg ut att fortsätta stiga.

– Vi skickar inte ut några patruller till fots under natten, det är för osäkert i mörkret med till exempel risk för fallande träd, säger Anders Olofsson, stabschef vid räddningstjänsten.

Annons

I stället handlar det om att hålla begränsningslinjerna med hjälp av vatten som sprids av stationära spridare och traktorer med bevattningstunnor.

– Det är sällan man släcker en skogsbrand, utan det gäller att få den att stanna mot det blöta och så får den brinna ut inom det avgränsade området tills bränslet tar slut.

Anders Olofsson berättar att de kommer att ta fram en plan under natten över vilka avspärrningar som kan släppas och därmed möjliggöra för evakuerade att återvända hem.

– Men jag kan inte säga när planen kommer att sättas i verket.

Försvarets helikopter landade vid stabsplatsen.
Försvarets helikopter landade vid stabsplatsen.Foto: Tommy Svensson

Efter ett tumultartat dygn kunde räddningstjänst, polis och kommun – vid klockan 13 på onsdagen – göra en slags summering av läget, samtidigt som bränderna fortfarande pågick utanför Hästveda.

Det mest känslosamma utspelet stod kommunalråd Lars Johnsson (M) för:

– Det här som drabbat vår kommun är förmodligen den största skogsbranden i kommunens historia. Jag vill uttrycka medkänsla för de drabbade – både fastighetsägare och skogsägare.

Han tackade samtidigt räddningstjänsten i Hässleholm och hela Skåne för den snabba hjälpen. När han talade på Hantverksgården arbetade samtidigt fyra helikoptrar med att vattenbomba elden och totalt 30 brandmän med att begränsa omfattning och spridning nere på marken.

Lars Johnsson (M) tog även tillfället i akt att tacka frivilliga.

– Framför allt alla de lantbrukare som hjälper till med sina gödseltunnor. De gör fantastiska insatser.

Annons

Polisen samverkade med kommunen för att evakuera boende under brandens första dygn. Totalt rapporterades 52 fastigheter kontrollerade och 49 personer evakuerade.

Stefan Nilsson från Arkelstorp (till vänster) pustar ut efter natten.
Stefan Nilsson från Arkelstorp (till vänster) pustar ut efter natten.Foto: Tommy Svensson

Under pressträffen, eller informationsmötet i Hantverksgården, kom även flera lokalinvånare och evakuerade. En viss kritik mot bristande information togs upp redan vid ett informationsmöte klockan 9 på onsdagsmorgonen.

Flera personer kritiserade dels polisens information i samband med evakueringen, dels dialogen mellan kommunen och de olika inblandade myndigheterna.

– När polisen kom och evakuerade oss hade de ingen information och vi visste inte var vi skulle ta vägen, berättade Annika Åkerström från Björkeberga för Kristianstadsbladet.

Andra berättade att de hade fått sitt VMA-sms (Viktigt meddelande till allmänheten) först dagen efter att branden startat, medan några inte hade fått någon information via sms överhuvudtaget.

Ett informationsmeddelande från SOS kom under onsdagen som förklarade att faran var över. Det var direkt felaktigt, enligt informationsbefäl Melissa Millbourn.

– Jag skyller det på SOS. Jag vill inte säga att branden är under kontroll – den är omringad och vi håller begränsningslinjerna.

Räddningsmanskap samlas vid det regionala ledningsfordonet.
Räddningsmanskap samlas vid det regionala ledningsfordonet.Foto: Tommy Svensson

Läget under eftermiddagen handlade om förutsättningarna för att behålla kontrollen.

Orosmolnet var vid 13-tiden att så kallade flygbränder ska sprida sig från en brinnande stubbhög i östra delen av området. Den är ganska stor, 25 gånger 40 meter och cirka 4 meter på höjden.

Räddningstjänsten följde naturligtvis noga förändringar i väderlek, som luftfuktighet och vindstyrkor.

Annons

Resursmässigt har räddningstjänsten allt vad den behöver, försäkrade informationsbefäl Melissa Millbourn, såväl personellt som materiellt.

– Det är positivt att det finns mycket vatten runtomkring, sa Melissa Millbourn.

Polisens avspärrning under onsdagseftermiddagen var cirka 800 hektar stort, även om branden inte härjade på ett så stort område. Efterhand som risken för de boende blir mindre kommer den avspärrade zonen att krympa.

Andreas Lovén
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons