Annons

Räddningstjänsten kämpar fortsatt mot branden

Under natten har räddningstjänsten fokuserat på att hålla branden mellan Osby och Hästveda begränsad. Nu på morgonen fortsätter släckningsarbetet, med hjälp av bland annat flera helikoptrar.
Hästveda • Publicerad 23 april 2019 • Uppdaterad 24 april 2019
Branden spred sig från en ladugård till två andra byggnader.
Branden spred sig från en ladugård till två andra byggnader.Foto: Peo Möller
Tre helikoptrar har hjälpt till i arbetet med att släcka bränderna.
Tre helikoptrar har hjälpt till i arbetet med att släcka bränderna.Foto: Peo Möller

Det brinner fortfarande på olika håll i terrängen i området. Fokus under natten har varit på att hålla branden inom de begränsningslinjerna som finns.

– Det har varit en hel del arbete, men det har fungerat bra, uppger Johan Sjöberg, inre befäl på larmcentralen i Kristianstad, vid 06.30-tiden på onsdagen.

Annons

Polisen är fortsatt på plats för att bistå räddningstjänsten med avspärrningar och eventuella evakueringar.

– Vi håller avspärrningar och är redo för fler evakueringar om det skulle behövas. Men just nu har jag ingen information om att det skulle vara så, säger Peter Kjällkvist, presstalesperson vid polisens ledningscentral vid klockan 10.15 på onsdagen.

Dock är väderleksrapporten ett orosmoment. SMHI:s prognos för Osbyområdet visar på tidvis hård vind, med byar uppemot 12-15 sekundmeter. Nu under morgonen ökas insatsen upp igen.

– Vi får hit fyra helikoptrar från MSB ( myndigheten för samhällsskydd och beredskap) klockan 06 och vid 10-tiden ska det komma en helikopter från militären, uppgav Johan Wendt, inre befäl hos räddningstjänsten vid 01-tiden.

Larmet om brand i terräng kom vid 11-tiden på tisdagen och elden spred sig snabbt. Vindar försvårade släckningsarbetet och som mest bekämpade uppemot 70-80 personer från räddningstjänsterna branden samt tre helikoptrar som vattenbombade i området. Polisen hade flera patruller på plats och även lokalbefolkningen slöt upp.

Filip Carlsson var en av flera lantbrukare i området som fyllt gödseltankarna i sin traktor med vatten som han körde längs vägarna i området för att vattenbegjuta vägrenar.

– Man vill ställa upp ju, det får man göra, sade han till TT på tisdagen.

En villa och en ladugård brann brann dock ned, men det finns inga rapporter om att personer eller tamdjur kommit till skada. Under eftermiddagen inleddes evakueringen av boende i områdena Jägersborg, Björkeberga, Torstorp och Skyttaboda. Totalt handlar det om 47 personer, som fått lämna sina hem.

Foto: Peo Möller

De evakuerade personerna har samlats på Hantverkargården i Hästveda.

– Personal från kommunen är där för att ta hand om de evakuerade, uppgav Melissa Millbourn, informationsbefäl på räddningstjänsten i Hässleholm, vid 17-tiden på tisdagen.

Annons

Ingrid Månsson bor i Hagnarp och hon ska precis lämna området med sin svärmor i bilen. De har tagit med sig kläder, smycken och lite mat. Hur situationen är oklart för dem.

– Det vet jag inte, det har inte synts något ännu men elden närmar sig.

Polisen har upprättat en anmälan om brand utan misstanke om brott.

Foto: Peo Möller

Räddningstjänsten har mellan 70 och 80 man på plats, från flera olika stationer.
Räddningstjänsten har mellan 70 och 80 man på plats, från flera olika stationer.Foto: Peo Möller
Foto: Peo Möller
Foto: Peo Möller
Foto: Peo Möller
Foto: Privat

Redan på måndagen brann det Åbuamossen, läs mer om den här:

Hilda ÄrlemyrSkicka e-post
Marcus HaraldssonSkicka e-post
TT
Cecilia KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons