Annons

Så blir studenten i år

Även i år får varje student ha med max två anhöriga till utspringet, som liksom förra året sänds studentutspringen live av Kristianstadsbladet
Kristianstad • Publicerad 4 maj 2021 • Uppdaterad 7 juni 2021
Så här såg det ut vid studenten på Söderportgymnasiet i fjol.
Så här såg det ut vid studenten på Söderportgymnasiet i fjol.Foto: Tommy Svensson

Den 18 juni är det examensdag för 2021 års studenter på de kommunala gymnasieskolorna. Detaljerna kring upplägget för dagen på de olika gymnasierna är inte klart än.

Men det är beslutat att det liksom i fjol blir max två anhöriga som får möta studenterna vid utspringet på skolgården. Men för att övriga släkt och vänner ska kunna följa utspringen blir det även i år livesändning på Kristianstadsbladet.

Annons

– Vi har även i år valt att begränsa antalet besökare på skolan till två. Men förutsättningarna ser väldigt olika ut på gymnasieskolorna, så rektorerna på de olika skolorna jobbar just nu intensivt på hur arrangemanget ska genomföras. Vi har tagit vissa lärdomar från 2020 och justerar upplägget utifrån dessa, berättar skolchefen Mattias Olsson i ett pressmeddelande.

Även i år kommer Kristianstadsbladet att sända live från utspringen.

– När det är begränsat hur många som kan närvara och uppleva studenternas utspring vill vi bidra till att så många som möjligt ändå kan få se festligheterna. Vi genomförde detta redan i fjol – då var vi relativt ovana vid livesändningar och gick ut hårt med närvaro på flera skolor. Det blev ett lyckat resultat och det känns därför naturligt att göra samma sak i år, säger Kristianstadsbladets webbchef, Maria Sällberg.

Dels kommer utspringen att sändas live, och dels kommer enskilda klipp på varje klass att publiceras efter hand på www.kristianstadsbladet.se.

– På så sätt kommer studenter och anhöriga även kunna gå in i efterhand för att titta. Vill man vara säker på att inte missa något utspring uppmanar jag läsarna att dubbelkolla sitt inlogg i god tid. Vid behov kan man ringa till vårt kundcenter för extra stöd, säger Maria Sällberg.

Övriga aktiviteter som förknippas med studenten och som brukar ske veckorna kring examensdagen, kommer att ställas in. Det blir alltså ingen bal, skattjakt, karneval eller andra fester. Studentflak får inte förekomma enligt Transportstyrelsen.

– Vi får helt enkelt satsa på själva studentdagen och den ska vi göra så festlig som möjligt. Varje skola kommer att informera studenterna om vad som ska ske och vilka förhållningsregler som gäller. Sedan hoppas vi att alla hjälps åt för att dagen ska kunna bli så coronasäker som möjligt och samtidigt bli ett minne för livet för våra studenter, säger Mattias Olsson.

Varje klass får möjlighet till fotografering innan skoldagen för klassen inleds. Skoldagen börjar och avslutas vid varierande tidpunkter för klasserna. Måltider, tal och andra aktiviteter sker helt och hållet klassvis.

– De som tar studenten i år har under mer än ett års tid levt med begränsningar och en hel del undervisning på distans. De har haft det tufft och fått kämpa, så de är mer än väl värda att fira.

Marcus HaraldssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons