Annons

Carolin Dahlman: Sluta fjäska för Kina

”Kämpa för frihet”, skrev ett amerikanskt basketlags chef på Twitter, vilket gjorde att kinesiska statliga televisionen vägrade visa lagets matcher. NBA gick då kvickt ut och bad om ursäkt – men vi som älskar frihet måste stå mer rakryggat upp mot diktaturer än så.
Ledare • Publicerad 8 oktober 2019
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: David J. Phillip

I fredags visade NBA-laget Houston Rockets general manager Daryl Morey sitt stöd för de regeringskritiska protesterna i Hong Kong. ”Kämpa för frihet. Stå med Hong Kong”, skrev han på Twitter.

Detta fick Kina att gå i taket. Man slutade sända matcher i statlig tv och både ett sportklädesmärke och en nyhetssajt valde att bojkotta laget.

Annons

NBA backade kvickt. På sitt kinesiska Twitterkonto skrev man att man var ”väldigt besvikna” och kallade Moreys tweet för ”opassande”. Man skrev också att den ”sårade de kinesiska supportrarna”. Och tweeten försvann...

För en vinstdrivande verksamhet i desperat behov av finansiering kanske det är svårt att stå upp för fri- och rättigheter och tyvärr är det troligt att även andra följer plånbokens logik.

Kina är en stor handelspartner för EU och 2030 väntas landet vara världens största ekonomi, med stora summor att investera. Självklart kommer många företag att se genom fingrarna för att göra vinst, tro inget annat.

Delvis därför var det bra att regeringen nyligen presenterade Sveriges första nationella Kinastrategi, i vilken man redogjorde för våra förbindelser och det förhållningssätt som regeringen i framtiden kommer att arbeta efter i frågor som rör Kina. Dokumentet kan göra viss skillnad vad gäller kunskapsläget, men det är sannolikt inte nog, kanske till och med en smula naivt.

I P1 Morgon berättade utrikesminister Ann Linde (S) att de ekonomiska banden med Kina ska utvecklas och att ”handelsrelationer skapar utrymme för dialog om mänskliga rättigheter.

Det är dock tveksamt om det är så enkelt. Dessvärre finns ingen dröm i Kina om att bli som vi, att få frihet, demokrati och mänskliga rättigheter. Kinas mål är ett annat; på kommunistpartiets kongress 2017, meddelade president Xi Jinping att landet har som ambition att exportera sin ideologi över hela världen.

Folket verkar heller inte protestera. Kina-kännaren Ola Wong har sagt att Kina levererar tillväxt på ett sätt som man inte sett tidigare, så många ser väldigt stora fördelar, med låg brottslighet och snabb teknikutveckling.

På ett seminarium hos tankesmedjan Frivärld i veckan sa Malin Oud, chef för Raoul Wallenberginstitutets verksamhet i Kina, att förhoppningarna har varit väldigt starka att handel leder till demokrati, men att det sedan två-tre år tillbaka är slut på önsketänkande och fromma förhoppningar.

Nej, handelsförbindelser verkar inte vara någon garanti för att omvända. Risken finns snarare att vi genom omfattande ekonomiska band knyts så tätt ihop att vi till slut måste finna oss i att de styr oss i stället för tvärtom. Enskilda företag och basketlag kanske redan idag saknar valmöjligheter. Många andra har tvingats be om ursäkt likt NBA när Kina hotat att dra tillbaka pengarna.

Det är dags att alla vi andra slutar be bocka och buga och böja oss innan den ena eftergiften leder till den andra. Det är dags att vi står upp för vår sak lika tufft som Kina står upp för sin. Säkerhetspolisen ser Kinas ambition att bli en global supermakt som ett hot mot Sverige och det bör tas på allvar.

Annons

Låt oss inspireras av den tecknade tv-serien ”South Park” som i ett avsnitt modigt avhandlade tvångsarbete i kinesiska fängelser och gjorde parodi på företag som gav efter för censur på grund av kommersiella intressen. När avsnittet togs bort från Kinas internet bad skaparna om ”ursäkt”. ”Precis som NBA välkomnar vi kinesisk censur i våra hem och våra hjärtan. Vi älskar också pengar mer än frihet och demokrati. Xi ser inte alls ut som Nalle Puh”, skrev man på Twitter.

Nej, de liknar inte alls varandra. Nalle Puh är snäll men ointelligent björn som gillar håning, medan Kinas evigt allsmäktige president snarare är motsatsen – med en honungsfälla av investeringar som vi lätt kan fastna i om vi inte ser upp...

Mer att läsa

Läs ledare: Varning för Kina

Från Expressen: SVT ber om ursäkt efter satirinslaget i "Svenska nyheter" om kinesiska turister. Det skriver programmets ansvarige utgivare Thomas Hall i ett inlägg på sin blogg.

Från DN: Hur ensamt och svagt ett land utan uppbackning blir när Kina utövar påtryckningar visar inte minst exemplet Norge. Landet hamnade i frysboxen efter att regimkritikern Liu Xiaobo tilldelats Nobels fredspris. Norges näringsliv bojkottades och laxexporten ströps. Först efter att den norska regeringen offentlig mer eller mindre bad om ursäkt öppnades slussarna för Norge igen.

Från Resumé: Efter att ha citerat Dalai Lama i en Instagrampost fick Merecedes-Benz kraftig kritik från upprörda kineser. Nu ber biljätten om ursäkt för vad de menar var ett olämpligt citat.

Från SVT: Svensk FN-konferens inställd på grund av kritik från Kina

Carolin DahlmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons