unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

De som förnekar verkligheten förvärrar problemen

Politiker och opinionsbildare som kommer med floskler och reformer kring integrationen utan en tanke på konsekvenserna utgör en fara för välfärden. Och får SD att växa.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.

I måndags skrev Annie Lööf (C) på Twitter: ”Det kommer att krävas 80 000 undersköterskor, sjuksköterskor, läkare och annan vårdpersonal inom de närmast fem åren, för att klara välfärden. I partiledardebatten frågade jag Åkesson hur han har tänkt att vi ska klara välfärden med SD:s politik som vill stänga människor ute”.

Hennes starka motvilja mot Sverigedemokraterna verkar få henne att blunda för det faktum att de som har kommit hit som flyktingar snarare har hamnat i arbetslöshet än anställts i vården – samt att de snarare kostar för skattebetalarna än drar in pengar till välfärden.

Arbetslösheten bland de som är födda i Afrika är exempelvis 26,5 procent, och hur många av de som är sysselsatta som får lön av skattebetalarna är oklart. Men det vill Lööf inte prata om.

Samma verklighetsfrånvända syn hade Maria-Elsa Salvo från Reformisterna, som jag mötte i Dagens Industri tv i förra veckan. Hon påstod utan att darra på rösten att ”integrationen har fungerat väldigt bra i Sverige i internationella mått. De problem som kommunerna har idag, de hade man långt före 2015”.

Oh dear. Hon hade tydligen missat att många nyanlända är arbetslösa och beroende av bidrag för försörjning, samt att kostnaderna för ekonomiskt bistånd skjuter i höjden. Eller hade hon inte hört forskarna varna för att klansamhället växer fram i Sverige, med rättssystem jämte våra egna demokratiskt formade? Kände hon inte till att ebo-lagen har skapat segregation? Hörde hon inte på nyheterna att tusentals barn i socialt utsatta områden inte går till förskolan och därmed riskerar att hamna efter. ”Jag ser familjer med språksvårigheter, barnen får inte höra sagor, de får inte höra svenska ord på dagarna”, berättade en kvinna som jobbar på en öppen förskola.

Nej, Sverige har inte lyckats med integrationen och är inte ”väldigt bra i internationella mått”. Det tar längre tid för invandrare att integrera sig på arbetsmarknaden här än i andra nordiska länder. Enligt Eurostat är skillnaden i sysselsättningsgrad mellan inrikes och utrikes födda störst i Europa. Sveriges arbetslöshet är som konsekvens högre än andra europeiska länders. Och enligt SCB har bara två tredjedelar av de utrikes födda kvinnorna sysselsättning. Utbildningsgraden är låg, språkkunskaperna svaga.

Men i Salvos värld var allt frid och fröjd.

I partiledardebatten verkade statsminister Stefan Löfven (S) vifta bort problematiken med ett ökat antal som lever på ekonomiskt bistånd med att allt färre lever på bidrag totalt. Men orsaken till det är att antalet förtidspensionärer minskade kraftigt efter en lagändring 2008.

Han, liksom många andra ledande politiker, ”löser” migrationsfrågan genom att hänvisa till att andra länder ska ta mer ansvar, trots att EU har brottats med det i många år nu utan att det blir till annat än önskedrömmar hos svenska politiker.

Ändå vill många leva i teoriernas och visionernas värld snarare än i verkligheten.

Enligt debattören Sofia Nerbrand – en av Lööfs favoritliberaler – vill både S och M dra ner på antalet asylsökande ”för att sätta svenskarna och välfärdsstaten främst”. Hon menade att det är fel att värna dem som ”redan är inne i värmen” och bortse från solidaritet med de sämst ställda. Hon påpekade att man borde bejaka öppenhet.

Hon tyckts alltså inte förstå att vi faktiskt lever i en stor välfärdsstat som vi har tvingats investera i, samt att det saknas stöd i riksdagen för att minska den. Det betyder inte att M älskar systemet, utan att seriösa politiker lever i nuet. 2019 är det oansvarigt att leva i en slags idépolitisk sagobok.

Verklighetsförnekelsen kring gymnasielagen är i en helt egen klass. Johanna Jönsson, tidigare migrationspolitisk talesperson för C, skrev förra året: ”Det Centerpartiet gör nu, är att vi hjälper dessa ungdomar att bli en del av arbetskraften. Då kan de börja bidra tillbaka till samhället”.

Bidra till samhället alltså. En del ensamkommande kommer säkert att göra så – om de studerar flitigt. Men kraven för att få stanna var generande låga; för att få 13 månaders uppehållstillstånd krävdes endast att man hade för avsikt att studera, och nu i dagarna när tusentals söker förlängning ställs således inga krav på skolresultat.

SKL har fått signaler om att många har för svaga språkkunskaper för att studera på gymnasiet. I Hässleholm lämnade 25 ensamkommande nyligen sin plats för att i stället läsa på Sfi och enligt Madleine Nilsson, rektor, är det ”ett nationellt problem” (11/10).

De som ändå får förlängt uppehållstillstånd kan få stanna i 13 månader om de studerar på nationellt program, men om de bara läser Sfi har de sumpat sin chans. Ändå krävde 34 organisationer i en debattartikel på tisdagen att dessa ”etablerade svensktalande skolungdomar” skulle få amnesti.

Även de som inte ansträngt sig, alltså.

Dessutom mår många psykiskt dåligt. Vi hör om ensamkommande som har börjat sälja eller använda knark, prostituera sig, och att en del unga killar har utnyttjas av äldre kvinnor. I Halmstad befarar kommunalrådet att nära 50 unga blir hemlösa när de behöver flytta ut från Migrationsverkets boende.

Men visst, de ska ”bidra tillbaka”, enligt gymnasielagens främsta förespråkare från Centern.

Tyvärr kommer de visionäras påtryckning i samhällsdebatten att blockera nödvändiga lösningar på problemen som faktiskt existerar. När de antyder att alla som påpekar att integrationen inte fungerar är en slags rasistiska pessimister skjuts svåra frågor fram ytterligare.

I GP/Sifos senaste mätning fick SD 22,7 procent. Men att partiet växer är inte det största problemet med verklighetsförnekarnas strategi, utan att Sveriges utmaningar sopas under mattan.

Det är trots allt verkligheten vi har att förhålla oss till. Med dess brister och skavsår.

Läs gärna också

Ledare: Min mormor kan inte somaliska

Ledare: Migrationen naggar på välfärden - våga se det

Ledare: Får vi prata om volymer nu?

Ledare: Jag är inte rasse för att jag inte är vänster

TV-klipp Vi måste ställa högre krav på dem som har kommit hit

Läs mer

Rogland: Det är väldigt många fler kvinnor som utsätts för våld än som polisanmäler

För dig som är prenumerant. I dag, på Internationella kvinnodagen, föreläser hon för våra prenumeranter.
Rogland: Det är väldigt många fler kvinnor som utsätts för våld än som polisanmäler

Sofia Nerbrand: Den som tar sitt barn till IS förtjänar fängelse

Ledare. Kvinnan som rövat bort sin son till Syrien är olämplig som förälder och ska sitta bakom lås och bom.
Sofia Nerbrand: Den som tar sitt barn till IS förtjänar fängelse

Debatt: Vården ska vara lika för kvinnor och män

Obalans. Vi kräver att att regering och regioner uppmärksammar dem.
Debatt: Vården ska vara lika för kvinnor och män

Kvinnodagen: Pandemin har gjort utsatta mer utsatta

Internationella kvinnodagen. FN-förbundet: Vi ser tre hot mot världens kvinnor – och tre lösningar
Kvinnodagen: Pandemin har gjort utsatta mer utsatta

Noonie Bao – mest framgångsrik 2020

Nöje. På internationella kvinnodagen uppmärksammar Stim de mest framgångsrika kvinnliga låtskrivarna.
Noonie Bao – mest framgångsrik 2020

Relik: ”Den heliga asylrätten har körts i diket”

Politik. Bengtssons bild av socialdemokratins historia är förvisso sann, men den är inte korrekt.
Relik: ”Den heliga asylrätten har körts i diket”

Amnesty: Varje död kvinna är en för mycket

Internationella kvinnodagen. Bara i Sverige mördades 22 kvinnor av en nära anhörig under förra året.
Amnesty: Varje död kvinna är en för mycket

Ledare: Jämställdhet i nöd och lust

Ledare. Det är bra att Sverige inte längre ska erkänna utländska månggiften.
Ledare: Jämställdhet i nöd och lust

Johanna Nylander: Mens är mer än blod

Ledare. Om fler söker hjälp och bemöts av kunskap och rätt uppföljning kan vardagen förbättras för kvinnor både här och runt om i världen.
Johanna Nylander: Mens är mer än blod

I kväll: Föreläsning med Rogland – ”Egentligen vet vi vad som behöver göras”

8 mars. Hör Ulrika Rogland om våldet mot kvinnor och barn på Kristianstadsbladet.se.
I kväll: Föreläsning med Rogland – ”Egentligen vet vi vad som behöver göras”

Sofia Nerbrand: Nyamko Sabuni svarar inte på kärnfrågan

Ledare. Att Liberalerna gläntar på dörren för ett budgetsamarbete med SD är olyckligt, både för partiet och för Sverige.
Sofia Nerbrand: Nyamko Sabuni svarar inte på kärnfrågan

Sofia Nerbrand: Var går svenska folkets smärtgräns?

Ledare. Folkhälsomyndighetens scenarier för den tredje vågen är förfärande. De får inte bli verklighet.
Sofia Nerbrand: Var går svenska folkets smärtgräns?