Annons

Sofia Nerbrand: Sofia Nerbrand: Fler anställda i Region Skåne skulle bara dölja resursslöseriet

Henrik Fritzons (S) vallöfte är bröd och skådespel till folket.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 2 maj 2022 • Uppdaterad 3 maj 2022
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Regionrådeet Henrik Fritzon på 1 maj.
Regionrådeet Henrik Fritzon på 1 maj.

Socialdemokraten Henrik Fritzon lovar 3 000 fler tjänster i Region Skåne om han vinner valet i höst. Han delade ut sin present till väljarna i sitt förstamajtal i Lund.

Det kan låta som ett mycket bra förslag. Uppenbarligen behöver det utföras mycket mer sjukvård i Skåne; vårdköerna är på tok för långa och de har dessutom växt under senare år. Region Skåne klarar inte av att ge de behandlingar inom 90 dagar som patienterna har rätt till enligt vårdgarantin. Cirka 14 000 skåningar väntar i dagsläget hemma med smärta, sjukfrånvaro och lägre ekonomisk tillväxt som följd.

Annons

Men Henrik Fritzons förslag är ändå mycket dåligt. Det skulle göra det möjligt att resursslöseriet i Region Skånes fortsätter. Budgeten har ökat från 35 till 48 miljarder kronor på tio år. Skattesatsen har höjts två gånger och antalet medarbetare har stigit från 33 000 till omkring 36 000. Nu finns det rekordmånga anställda i regionen och varje månad blir de blir ungefär 70 fler. Ändå levererar inte denna jätteorganisation mer.

Då måste man fråga sig om regionen verkligen använder sin personal, materiel och lokaler på ett effektivt sätt. Jobbar medarbetarna med rätt saker under de timmar som de tillbringar på sin arbetsplats? Kan logistiken inne på sjukhusen fungera bättre? Tidsbokningen? IT- och journalsystemen?

”Man måste fråga sig om regionen verkligen använder sin personal, materiel och lokaler på ett effektivt sätt.”

Vad skulle kunna göras för att se till att operationssalar utnyttjas på kvällar och helger – eller åtminstone fullt ut under dagtid?

Man kan dra en parallell till polisen. Partierna bjuder över varandra hela tiden: Det ska utbildas och anställads fler och fler poliser för att myndigheten ska klara sitt uppdrag. Men under de mycket våldsamma kravallerna under påskhelgen i flera svenska städer blev det uppenbart att polisens oförmåga att hantera situationen inte primärt handlar om för lite personal.

Dagens Nyheter redogör (2/5) för hur dålig planering, samordning och bristande ledarskap i flera polisregioner kan förklara mycket av varför så många poliser skadades, bilar sattes i brand och att staten inte kunde upprätthålla ordningen. Efter misslyckandet på Skärtorsdagen i Linköping valde polisledningen att ändå inte sätta in fler poliser i till exempel Örebro trots att de fanns tillgängliga dagarna efter.

Kolumnisten Hanne Kjöller ifrågasätter på goda grunder varför polisen ska få mer resurser när de redan befintliga används så dåligt: ”Det vi ser är en myndighet som gång på gång missköter sitt uppdrag – och möts av applåder” (DN 28/4).

Hon ger ett belysande exempel från vår del av landet: ”I Region Syd är varenda kriminaltekniker schemalagd måndag till fredag: kontorstid. Alltså, de tider på dygnet när de behövs som minst. Lite som att förlägga snöröjarnas arbetstid till sommarhalvåret och betala övertid för arbetet under vintern.

Grova brott inträffar ofta kväll, natt och under veckoslut. När polisen behöver spärra av en trappuppgång där ett mord eller en våldtäkt skett får man i stället ringa in de tekniker som har beredskap i hemmet. Inställelsetiden är en timme, under den tiden får polispatrullen i trappen vänta. Det kostar. Liksom den saltade räkningen för den tekniker som åkt in hemifrån.”

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson säger att de ska lyfta på varje sten för att lösa prioriterade samhällsproblem. Regionrådet Henrik Fritzon borde ägna sig åt mer sofistikerade analyser och sluta ge bröd och skådespel till folket.

Det är trots allt de skånska skattebetalarna som betalar för de dyra kalasen.

Annons

Sofia Nerbrand är politisk redaktör

Annons
Annons
Annons
Annons