Annons

Värderingar ändras inte på en dag

Vuxna asylsökande som inte är så motiverade att integreras ska från årsskiftet behöva gå på kurs i en hel dag för att lära sig svenska värderingar. Så skrattretande tamt...
Ledare • Publicerad 17 september 2020
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: Marcus Ericsson/TT

Januaripartierna har enligt Sydsvenskan beslutat att alla asylsökande över 15 år från årsskiftet ska gå en kurs i demokrati, jämställdhet och yttrandefrihet. "Det handlar om vilka rättigheter och skyldigheter man har i samhället. Om demokrati och jämställdhet. Om yttrandefrihet och religionsfrihet. Om att hedersrelaterat våld och förtryck är förbjudet. Och om att barns och hbtq-personers rättigheter måste respekteras i Sverige".

Sydsvenskan kallade det "tvångskurs", som om det var förfärande skurkaktigt av politiker att pressa dem som söker asyl i vårt land att lära sig hur Sverige funkar och hur majoriteten tänker kring tolerans och frihet.

Annons

"Poängen är att det här blir obligatoriskt. Ingen ska kunna säga att han eller hon inte är intresserad", kommenterade Anders W Jonsson, vice ordförande i Centerpartiet.

Ordet "obligatoriskt" är välkommet, men det är bortom naivt att tro att folk börjar respektera bögar eller slutar tvinga flickor gifta sig med kusiner efter en dag på kurs? Blir man feminist på en timme och får djup respekt för andras val av gud på passet efter lunch? Nja.

Faktum är att många som söker asyl tycker och tänker helt annorlunda och kanske inte på nån kvart blir feminister. I World Values Survey studie av värderingar i olika länder sticker Sverige ut som ett extremt land med bland annat hög tillit, jämställdhet, tolerans och individualism. På motsatt sida i WVS kulturkarta finns länder i Mellanöstern och Afrika där traditionella värderingar kring exempelvis könsroller, religion, homosexualitet och tolerans dominerar.

Att sådana värderingar går att ändra på under en heldag på studieförbund kan väl ändå ingen på allvar tro på.

Politiker har sedan 90-talet pratat om samhällsorientering, men problemet är att det samtidigt har varit känsligt att prata om vad svenskhet är och att det är bra.

Almedalsveckan 2016 blev en start för ett öppet samtal om svenska värderingar. Men oj så känsligt det var. När Ebba Busch (KD) höll sitt tal framför en svensk flagga undrade vänsterdebattören Veronica Palm misstänksamt på Twitter: "Skulle ni kunna förklara vad ni vill signalera med scenografin?"

Lena Mellin på Aftonbladet skrev om "oroande nationalism", att Busch börjat fiska i samma grumliga vatten som Sverigedemokraterna. "Politikerveckan i Almedalen lämnar en unken eftersmak. Anden är utsläppt ur flaskan, svenskheten hyllas. Det kan sluta hur illa som helst" (17/7 -16).

I ett sådant debattklimat tassar de ängsliga, och resultatet blir vagt.

I februari 2018 berättade regeringen visserligen att "samhällsorientering för nyanlända ska handla mer om normer och värderingar", men det handlade om att ägna större utrymme åt att ”informera om” och ”diskutera” saken - inte att stolt slå fast att detta gäller i vårt land. Nej, någon ”tvångskurs” var det inte tal om.

Länsstyrelsen i Jönköping fick några månader på sig att jobba fram en nytt upplägg på den 60 timmar långa utbildningen. Man kom fram till bland annat att "Kännedom om svensk lag, rättigheter och skyldigheter bör i detta sammanhang förläggas till den första kategorin, medan kännedom om exempelvis källsortering, val av el-leverantör eller pensionsförvaltare kan förläggas till den senare."

Annons

Ordet ”rättigheter” kom så klart före ordet ”skyldigheter”.

Det är dags att våra makthavare får mod att älska de värderingar som är en del av vår kultur. Jag är stolt över att bo i ett land där kvinnor respekteras, där vi är fria att uttrycka åsikter och där det är helt okej för kvinnor att gifta sig med kvinnor. Den friheten vill jag att även framtida generationer ska ha, men det är inte självklart och ska aldrig tas för givet.

Så förläng gärna den där tvångskursen. Ibland behövs ofrihet för vissa i stunden för att fler ska få frihet i längden.

.

.

Läs gärna också:

Carolin DahlmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons