Annons

Återkommande skadegörelse är ”ett hot mot kulturarvet”

Göinge hembygdsförening har tröttnat på den återkommande skadegörelsen i Broby hembygdspark. En bedrövad ordförande, Sven Jensén, går så långt som att kalla det för ”ett hot mot kulturarvet”
Broby • Publicerad 15 maj 2021
Sven Jensén och Gunilla Kärrdahl inspekterar den senaste skadegörelsen.
Sven Jensén och Gunilla Kärrdahl inspekterar den senaste skadegörelsen.Foto: Tommy Svensson

För ett år sedan rapporterade tidningen ett flertal gånger om skadegörelsen i parken. Göingeskolan sträckte ut en hand och Jensén funderade på om mer, om bygden, pålästa ungdomar skulle ha ett större intresse av att låta bli att ta sönder fönsterrutor och klottra på fasaderna. Även polisen uppmärksammades på problemet och lokalpolisområdeschefen beklagade att de inte kunde ha en polis ”stående i hembygdsparken”.

Nu har ett år gått, men problemen kvarstår.

Annons

”Vi har polisanmält, talat med kommunen och med berörda skolor men ingenting har blivit bättre. Snarare tvärtom! Vi möts i stort sett dagligen av nya attentat. Faktum är, att vi känner oss hjälplösa”, skriver Jensén i ett mejl som skickats ut till media.

Polisen har de senaste dagarna upprättat tre anmälningar om försök till inbrott, så sent som i torsdags krossades sju-tio fönsterrutor. Och den senaste vågen av vandaliseringar har på en vecka resulterat i kostnader på runt 50 000–60 000 kronor.

”Det belopp vi årligen får av Östra Göinge kommun för att driva hembygdsparken”, konstaterar Jensén.

Inte heller den nya scenen, som invigdes den 27 september i fjol, har fått vara i fred. Där har någon klottrat manliga och kvinnliga könsorgan.

Drivor av glas och sönderslagna föremål har nu gjort att hembygdsföreningen inte kan släppa in besökare i Kaffestugan, Grimmatorpet eller Nya museet.

”Och nu är det snart sommar med besökare och förhoppningsvis mildrade pandemi-restriktioner!”, säger Jensén och fortsätter:

”Vi har fått mycket hjälp av kommunen, polisen och i viss mån av skolan. Skolan är synnerligen viktig, då man vid flera tillfällen observerat unga och barn, som med stor sannolikhet ligger bakom en hel del av förstörelsen. Var är föräldrarna?”, undrar Jensén.

Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons