Annons

Färre lärare än väntat svårt sjuka i covid-19

Lärare i grundskolan löper en klart lägre risk för att drabbas av allvarlig covid-19, enligt en ny studie som publicerats i The New England Journal.
– De löper en halverad risk än andra vuxna, säger Jonas Ludvigsson, forskaren bakom studien.
Östra Göinge • Publicerad 12 januari 2021

Studien, som P4 Örebro var först med att uppmärksamma, bygger på siffror från Folkhälsomyndigheten och har gjorts genom att jämföra risken för svår covid-19 bland grundskolelärare och förskolelärare med risken för andra vuxna i samhället som har samma kön och samma ålder.

Resultatet visade att förskolelärare har ungefär samma risk som övriga befolkningen att drabbas av svår covid-19 – medan grundskolelärare löper klart lägre risk.

Annons

– De löper en halverad risk. Jag var överraskad över hur låg risken var, säger Jonas Ludvigsson, överläkare vid barnkliniken på Örebros universitetssjukhus och professor vid Karolinska institutet, till P4 Örebro.

Barn blir sällan lika sjuka som vuxna och har även mer sällan symptom än vuxna. Barn är också, enligt Ludvigsson – som hänvisar till en studie som publicerades före jul – hälften så smittsamma i covid-19 som vuxna. Och däri tror han att förklaringen ligger.

– Jag utgår från att om man är lärare och tillbringar en stor del av sin dag med barn som är mindre smittsamma, än om man tillbringar sin dag med vuxna som är mer smittsamma, så är det bättre att vara på en plats med många barn, säger Ludvigsson.

Debatten om huruvida skolorna ska vara öppna eller inte är laddad, och Jonas Ludvigssons forskning väcker känslor, det har han fått erfara sedan studien publicerades förra veckan.

– Det har varit en väldigt hemsk vecka. Tusentals människor har skrivit ganska hårda ord om en på nätet. Jag har även blivit utsatt för saker som jag tyvärr tvingats polisanmäla, som ett resultat av människors oro, tror jag, säger han till P4 Örebro.

Han har också, enligt SVT, tagit tydlig ställning:

– Sammantaget tycker jag att vi bör behålla grundskolorna öppna, har Ludvigsson sagt.

Under måndagen gästade Åsa Wheelock, forskare i experimentell lungmedicin på Karolinska institutet, TV4 och hade där en annan åsikt.

Detta efter att 30 forskare, som samtliga ingår i gruppen Vetenskapsforum covid-19, tidigare i januari pekat på grundskolan som den viktigaste miljön för coronautbrott.

De hänvisade till Folkhälsomyndighetens veckorapporter och inte minst veckorna 47-50. Under en av dessa veckor stod grundskolan för 45 procent av alla coronautbrott

Annons

På en rak fråga om lärare bör vara oroliga för smittspridning på sin arbetsplats svarade Wheelock så här i TV4:

– Ja, det tycker jag absolut. 45 procent av alla utbrott skedde i skolan.

– Man har fortsatt precis som vanligt där, medan resten av samhället har ställt om helt och hållet, jobbar på distans och så vidare. I skolan är det väldigt tajta lokaler, mycket folk i samma klassrum.

Marie Carlsson/TT
Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons