Annons

Bara vattenkraften kan rädda ålen

Ålen kan bara återhämta sig om vattenkraftens negativa påverkan upphör. Stoppat ålfiske kan aldrig rädda arten, skriver Maria Blombärg från Ålakustens kulturarvsförening i ett svar till Världsnaturfonden (1/6), WWF.
Ålfisket • Publicerad 4 juni 2019
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ålfisket är inget hot mot arten, hävdar Maria Blombärg.
Ålfisket är inget hot mot arten, hävdar Maria Blombärg.Foto: Bo Åkesson

Svenska ålfisket fiskar inte glasål eller pigmenterade ålyngel. Ålens uppvandring i svenska vatten påverkas på inget sätt av det svenska ålfisket. Bara av vattenkraften.

Ålens utvandring i svenska vattendrag påverkas dagligen året runt av en oreglerad elproduktion och 90 dagar/årligen av ett reglerat ålfiske

Annons

Svenska WWF verkar leva kvar i tron att arternas mångfald (biodiversiteten) är i balans åtminstone när det gäller våra vattenvägar.

Däremot har den nya internationella presidenten för WWF Pavan Sukhdev insett vad obalans i arternas mångfald innebär och att det är där miljöarbetet måste ske. Corporation 2020 upplyser om vårt viktiga miljökapital. Företagens viktigaste uppgift i dag är, att på alla plan minimera sin negativa påverkan på naturen. Det verkliga hotet mot mänsklig överlevnad.

Vore det inte på tiden att svenska WWF startade aktiva kampanjer för ett hållbart vattenbruk och upplysa allmänheten om att det finns 2 200 kraftverk i Sverige.

Ett exempel: Viskan har tio vattenkraftverk i huvudfåran och ytterligare 20 ligger utspridda i åns biflöden mellan Öresjöarna söder om Kinna och Viskans huvudfåra. Där blir det tvärstopp för ålen. Här finns kraftverken Haby och Hulta. (” Citat Våra fiskevatten nr 2 2019”.)

Samtliga30 vattenkraftverkaägare längs Viskans struntar i gamla vattendomar som skyddar ålen. Med eller utan vattendomar, ser det ut, ungefär så här i hela Sverige.

Svenska WWF vet hur man åtgärdar problemet. Det är dags att kräva att: Kraftverksägarna ska skapa och återställa lekplatser i sjöar och tillflöden och säkra vattentillgången i lek och uppväxtområden. Dessutom ska kraftverksägarna hålla och sköta ålyngelledare för uppvandrande yngel samt se till att fullvuxen ål oskadd ska kunna ta sig förbi turbinerna.

Ändå har Svenska WWF ensidigt attackerat ålfisket och medvetet avstått från att rödlista vattenkraftverk/elföretag som struntar i att värna mångfalden av våra arter.

Är det inte dags för svenska WWF att byta ut kampanjerna ”Stoppat ålfisket” och ” Sluta äta ål” till

”Vattenkraften måste rädda ålen”.

Maria Blombärg

Annons
Annons
Annons
Annons