Annons

Provtagning sker mot tidsbokning – och utomhus

300 personer har hittills testats för coronavirus i Skåne. Inget fall har upptäckts i Skåne. Men det hindrar inte att skåningar är oroliga och bland annat har ringt ner 1177 Vårdguiden.
Kristianstad • Publicerad 2 mars 2020 • Uppdaterad 3 mars 2020
Läkare vid det tillfälliga sjukhuset Huoshenshan i Kina skannar lungorna på en patient med coronavirus.
Läkare vid det tillfälliga sjukhuset Huoshenshan i Kina skannar lungorna på en patient med coronavirus.Foto: Gao Xiang

Coronaviruset är på allas läppar. Dock ej bokstavligt, lyckligtvis. Men intresset och delvis rädslan för sjukdomen är stor och flera myndigheter är nu under enorm press. I helgen blev 1177 Vårdguiden nedringda av oroliga människor, som till och med undrade över om det gick att öppna paket som kommer från Kina.

– Man har frågor om corona kring utbredning och smittor. Många samtal handlar bara om att söka information. Det innebär att de som har ett sjukdomstillstånd och behöver komma fram kanske inte gör det, säger chefläkaren Görel Nergelius till SVT Nyheter.

Här saknas innehåll

Annons

Från Smittskydd Region Skåne uppger man att hittills har över 300 prover analyserats, men inget resultat visar på förekomsten av sjukdomen covid-19 i Skåne. En regionövergripande stab i Skåne jobbar nu med frågor relaterade till viruset. Bland annat samordnar de arbetet i olika delar av Skåne, säkrar beredskapen att hantera smittade, och säkerställer att det finns skyddsutrustning för vården, som andningsskydd och fyllt på sina beredskapslager.

Smittskydd Skåne har också tagit fram rutiner om vem som ska testas, när var och hur de ska vårdas, samt rutiner för lokaler, ambulans och städning. De jobbar också med att ge allmänheten korrekt information om sjukdomen och hur man söker vård vid misstanke om smitta.

– Många är oroliga och kontaktar i första hand 1177. Trots att risken för smittspridning i Sverige just nu bedöms som måttlig, är det många som har frågor om covid-19. Många undrar över hur de ska göra om man har varit på resa i drabbade områden men inte har några symtom. Provtagning görs bara vid misstanke om covid-19 och är inget som man bara kan komma och testa sig för. Det måste tidsbokas. Misstänker man att man kan vara smittad ska man kontakta vården, uppger Smittskyddet och hänvisar till sidan: https://www.1177.se/skane/aktuellt/nytt-coronavirus-covid-19

I Malmö och Lund har det nu satts upp tält utanför infektionsklinikerna, för att provtagning ska ske där.

I Kristianstad finns det ännu inget tält uppsatt, även om det kan komma att förändras.

– Men vi försöker att underlätta för personer med lindriga symptom, så att de kan provtas utan att behöva komma in i lokalerna. Vi har tagit prover utomhus, bland annat i bilar, säger Staffan Banke, verksamhetschef för infektionskliniken på CSK.

Om nu kommer ett fall med bekräftat coronavirus här i Kristianstad, vad händer då?

– Den tas om hand på bästa sätt och ska få samma goda sjukvård som vore det en annan åkomma. Det är på infektionsklinikerna patienterna kommer att vårdas, där är vi vana vid patienter med luftburen smitta och droppsmittor. Vi har fyra infektionskliniker i Skåne som samarbetar på bästa sätt. Vi har koll på vilka som ska hit eller dit, och vi ser alla kliniker i regionen som en enhet och hjälps åt för att se till att de får den vård som behövs, säger Staffan Banke.

Region Skåne följer även Folkhälsomyndighetens riklinjer när det gäller hanteringen av covid-19.

Nu har det konstaterats fler fall i Sverige. Gör detta att man höjt beredskapen i Skåne eller vidtagit andra åtgärder?

Annons

– Fler fall förändrar i sig inte vårt arbete med beredskapen. Folkhälsomyndigheten har tidigare gjort bedömningen att risken är hög för att personer upptäcks i Sverige (trots att risken för smittspridning i Sverige bedöms som måttlig) som smittats utomlands och detta har vi beaktat i vårt arbete, uppger Smittskyddet.

Länkar för dig som vill veta mer:

Här saknas innehåll

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons