Annons

Kultur kan även få dig att må bra

Återigen vevar du igång mot kulturen. Du har de senaste veckorna attackerat det estetiska programmets “vara” (14/1) och nu senast i Agenda all kultur som inte är kommersiell, skriver Ulrika Tolllgren (S) efter flera utspel av Carolin Dahlman.
Kultur • Publicerad 4 februari 2020
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Den svenska Sonen spelas på Teatern i Kristianstad den 17 mars.
Den svenska Sonen spelas på Teatern i Kristianstad den 17 mars.Foto: Klara G

Tillgången till ett rikt och varierande kulturliv bidrar inte bara till att höja en orts attraktionskraft. Den gör oss också hela som människor och berikar våra liv. Kultur handlar om vad som får oss att må bra. En del mår bra av njuta av konst, andra av dans eller opera.

Du verka tro att det estetiska programmet är ett yrkesprogram. Men där har du fel, estetiska programmet är studieförberedande och dit väljer ungdomar som vill bli förskollärare, poliser, journalister och kanske en och annan som när drömmar om de stora scenerna. Tror du att alla som går på NIU (nationellt godkänd idrottsutbildning) blir idrottsproffs och är detta i så fall finare än att vara musiker, skådespelare eller konstnär?

Annons

Carolin, du har också rätt att må bra. Känna kreativiteten flöda, leva dig in i andra människors öden och äventyr.

Pappa, make och krigsförbrytare spelas i Kristianstad den 3 mars på Teatern.
Pappa, make och krigsförbrytare spelas i Kristianstad den 3 mars på Teatern.Foto: Sören Vilks

Därför har jag ett förslag:

Kristianstads teaterförening är en av landets aktivaste teaterföreningar. De arrangerar stora och små föreställningar, i stan men även på landsbygden. Teater, dans, musik, personliga berättelser. Jag erbjuder dig, givetvis på villkor att du accepterar, att betala ett års medlemskap för dig i Kristianstads teaterförening. Med önskan om att även du får möjlighet att upptäcka och uppleva kulturens helande kraft som berikar dig som människa.

Med hopp om att du ger dig själv chansen att anta utmaningen!

Ulrika Tollgren (S)

Arkelstorp

Carolin Dahlman, politisk redaktör på Kristianstadsbladet svarar svarar

Jag har inget emot kulturen, bara emot att skattebetalarna ska betala för den. Jag "attackerar" heller ingen, och att framställa seriös kritik av vilka utbildningar som leder till jobb är lite fånigt.

Skattebetalarna står för fri skolgång för att det leder till jobb och att man sedan kan bidra till det gemensamma. Estetiska programmet må vara studieförberedande, men faktum är att de som har gått programmet i lägre utsträckning än andra får arbete, och tyvärr kan jag inte förorda att andra ska betala för nöjeskurser när det behövs mer till äldreomsorg, polis och så vidare.s

Politikens uppgift är inte att få dig att må bra; det är högst individuellt och något vi bör sköta i vårt privatliv. Dessutom ligger inte valet mellan konst eller opera, utan om man mår bra av att exempelvis gå på gym eller resa. Dessa fritidsintressen bör finansieras av var och en.

Annons

Det var snällt av dig att mansplaina om vad som ska få mig att må bra, men jag är 46 år och har faktiskt ganska god koll på det.

Carolin Dahlman

Politisk redaktör Kristianstadsbladet

Annons
Annons
Annons
Annons