Annons

Student i Skåne smittad av viruset – ökat tryck på infektionskliniken i Kristianstad

En man i 25-årsåldern i Skåne har konstaterats smittad av coronaviruset covid-19. Mannen smittades under en resa i norra Italien.
Skåne • Publicerad 3 mars 2020
En man i 25-årsåldern i Skåne har konstaterats smittad av coronaviruset covid-19.
En man i 25-årsåldern i Skåne har konstaterats smittad av coronaviruset covid-19.Foto: Mikael Fritzon/TT

Mannen är student vid Naturvetenskapliga fakulteten på Lunds universitet.

Smittskydd Skåne har inlett smittspårning. Det innebär att Region Skånes smittskyddspersonal tar direktkontakt med individer som man vet att studenten har träffat både i studiemiljö och i boendet, skriver universitetet i ett pressmeddelande på tisdagen.

Annons

Enligt Sydsvenskan bor han på ett studentboende i Lund.

Mannen vårdas i ett isoleringsrum på infektionskliniken på Skånes universitetssjukhus i Lund.

– Han mår efter omständigheterna väl. Han har inte varit sjuk under Italienvistelsen och inte under resan hem utan insjuknade efter att han kom till Sverige, säger Eva Melander, smittskyddsläkare inom Region Skåne, på en pressträff på tisdagen.

”Den här personen har betett sig väldigt korrekt. Det är vi tacksamma för.”
Maria Josephson, verksamhetschef för infektionssjukdomar i Region Skåne

Mannen som smittats har följt de rekommendationer som råder, enligt Maria Josephson, verksamhetschef för infektionssjukdomar på Skånes universitetssjukhus. Han har exempelvis inte åkt kollektivt sedan han insjuknat eller tagit taxi.

– Den här personen har betett sig väldigt korrekt. Det är vi tacksamma för, säger Maria Josephson.

Hon konstaterar också att mannen har milda symptom och inte är svårt sjuk.

– Vi ger den vård som behövs, i nuläget är det i princip bara omvårdnad, han får inga mediciner eller så.

Region Skåne höll pressträff på tisdagen. Från vänster: Carl Vigre, beredskapsöverläkare Region Skåne, Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne, och Maria Josephson, verksamhetschef för infektionssjukdomar vid Skånes universitetssjukhus.
Region Skåne höll pressträff på tisdagen. Från vänster: Carl Vigre, beredskapsöverläkare Region Skåne, Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne, och Maria Josephson, verksamhetschef för infektionssjukdomar vid Skånes universitetssjukhus.Foto: Johan Nilsson/TT

Mannen har inte varit på skidresa utan besökt städer i norra Italien.

– Man utreder dels var smittan kan komma från och vem som kan ha blivit infekterad med smitta. Man misstänker att han fått det i Italien och man ska ta kontakt med personer han uppgett att han träffat innan han fick symtom, säger smittskyddsläkare Eva Melander.

”Den här personen har betett sig väldigt korrekt.”
Maria Josephson, verksamhetschef för infektionssjukdomar i Region Skåne.

Personerna han varit i kontakt med får nu olika råd och förhållningsregler för att förebygga vidare smittspridning.

Annons

– Vi har blivit kontaktade av smittskyddsenheten om en som är boende hos oss, säger Henrik Krantz, vd för AF-bostäder till Sydsvenskan.

Region Skåne bedömer att risken är hög för att fler fall av coronaviruset kommer att dyka upp i länet.

– På grund av att det dykt upp flera fall i Norden har vi redan börjat jobba med en höjd beredskap och stab, säger Eva Melander.

”Det var en ökning av antalet telefonsamtal idag (tisdag) till infektionsläkare.”
Staffan Banke, verksamhetschef för infektionskliniken på CSK

På infektionskliniken på Centralsjukhuset i Kristianstad märktes under tisdagen ett ökat tryck med fler telefonsamtal än tidigare.

– Ja, det har varit fler nu, men det är inte säkert att det hänger samman med att det har varit ett fall i Skåne, utan med att man har varit i Italien i vecka åtta och har symptom. Det var en ökning av antalet telefonsamtal idag (tisdag) till infektionsläkare, säger Staffan Banke, verksamhetschef för infektionskliniken på CSK.

”Alla telefonkontakter vi har påverkar, det binder upp både doktorer och sjuksköterskor.”
Staffan Banke, verksamhetschef för infektionskliniken på CSK.

Personer som har vistats i riskområden och har symptom ska fortsatt vända sig till Vårdguiden 1177 eller till Folkhälsomyndighetens telefon.

– Sen kopplar 1177 fram samtalet till våra sjuksköterskor och så får de planera in patienterna för provtagning, om man uppfyller kriterierna för provtagning. Det är viktigt att säga, man ska ha symptom som stämmer överens med misstänkt fall, säger Staffan Banke.

På Centralsjukhuset sker provtagning fortsatt utomhus och i bilar.

Att det nu bekräftats ett fall i Lund, påverkar det er på CSK på något sätt?

– Det hade vi väntat på, det påverkar inte oss. Men alla telefonkontakter vi har påverkar, det binder upp både doktorer och sjuksköterskor.

Annons

Kristianstads kommun skriver på sin hemsida att kommunen noga följer utvecklingen och de rekommendationer som kommer från Folkhälsomyndigheten och Region Skånes smittskydd.

Behöver skåningar känna sig oroliga?

– Svenskar överhuvudtaget behöver inte känna sig oroliga, vi har i Sverige ett väldigt bra nätverk, infrastruktur och informationskanaler. Jag tycker inte att det finns någon anledning till generell oro, säger Staffan Banke.

LÄS MER:

Här saknas innehåll

Hilda ÄrlemyrSkicka e-post
Magnus GrunnonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons